Poletna muzejska noč 2023

Poletna muzejska noč 2023 s SLOGI – Gledališkim muzejem

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana in Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor
Termin: 17. 06. 2023
Čas: Od 18.00 do 24.00
Vstop prost!

Tretjo junijsko soboto vas vabimo, da se udeležite dogodkov že 21. izvedbe tradicionalne skupne akcije slovenskih muzejev in galerij, ki bomo imeli ta dan svoja vrata za obiskovalce vseh starosti odprta od poznega popoldneva do polnoči. Lepo vabljeni, da nas obiščete v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju, gostujemo pa tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Program v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju:

Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava

18.00 – 24.00

Vodeni ogled razstave ob 20.30

Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

Več o razstavi >>

Po sledeh gledališke dediščine, ustvarjalno raziskovanje razstave za otroke in družine

18.00 – 22.00

V raziskovalni igri se otroci sami ali s pomočjo staršev podajo po naši stalni razstavi, rešujejo različne naloge in na kreativen način spoznajo zgodovino gledališča na Slovenskem.

Drama v stripu, ustvarjalna drop-in delavnica za otroke in družine

18.00 – 22.00

Ste že kdaj ustvarili svoj strip? Na Poletno muzejsko noč vabimo majhne in velike obiskovalce v našo stripovsko ustvarjalnico v drugem nadstropju, kjer lahko spoznate naše najnovejše drama-stripe, Antigona, Romeo in Julija ter Kralj Ubu, ki vam bodo v navdih pri lastnem ustvarjanju. Kot pri uprizoritvi dramskega besedila na gledališkem odru boste tokrat na papirju za izbrano zgodbo oblikovali glavne like, kostume, scenografijo, rekvizite, dogajanje, vzdušje in seveda dialoge v oblačkih. V pomoč vam bodo zagotovo izhodiščni elementi, ki jih je za vas pripravil stripar Ciril Horjak.

Klasiki v stripu: Antigona, Romeo in Julija ter Kralj Ubu, delavniška predstavitev s
Cirilom Horjakom

18.30 – 19.30

V okviru evropskega projekta Klasiki v stripu smo v slovenskem jeziku izdali tri drama-stripe: Sofoklejevo Antigono, Romeo in Julija Williama Shakespearea ter Kralja Ubuja Alfreda Jarrya. Strip razumemo kot obliko uprizoritve dramskega besedila z vizualnimi izrazili na papirju, ki bralcu približa dramska besedila. Na Poletno muzejsko noč vam bomo predstavili, kako dramski liki zaživijo na papirju ter v oblačkih spregovorijo o še danes aktualnih temah. H kreativnemu pogovoru vas vabita mag. Sandra Jenko, kustosinja pedagoginja, in Dr. Horowitz – Ciril Horjak, avtor stripa Kralj Ubu.

Večer z AV raritetami iz naših zbirk, projekcija filma

Ob 22.00

Na butičnem večernem dogodku bomo predvajali izbor posnetkov, ki so nastali pred več kot petdesetimi leti in s katerimi so naši predhodniki skušali ohraniti minljivo gledališko umetnost.

 

Program v Univerzitetni knjižnici Maribor (Gospejna ulica 10, Maribor):

40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, vodstvo

Ob 19.00

Razstava Slovenskega gledališkega inštituta, se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti. Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, kot so tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, letaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev itd., ki so pospremili številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja. Na vodstvu Vas bo po razstavi popeljala mag. Tea Rogelj, soavtorica razstave ter muzejska svetovalka v SLOGI.

Več o razstavi >>

 

Lepo vabljeni!

 

Program Poletne muzejske noči 2023 >>

Poletna muzejska noč 2023

Utrinki s Poletne muzejske noči 2023 s SLOGI Gledališkim muzejem.