Sofoklej, Daniel Chmielewski

Antigona

Strip Antigona je nastal v okviru mednarodnega projekta Klasiki v stripu: Vzorčni model inovativne kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli, ki ga v obdobju 2019 – 2023 koordinira Slovenski gledališki inštitut s partnerjema iz Poljske (Gledališki inštitut Zbigniewa Raszewskega, Varšava) in Slovaške (Gledališki inštitut, Bratislava). Projekt sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

KAZALO

KOLOFON

Ustvarjanje stripa Antigona

Ko sem zaradi predelave v stripovsko obliko ponovno bral Sofoklejevo dramo, sem sklenil, da morajo imeti bralci pred seboj celotno besedilo, brez skrajšav. Zavedam se, da bi v primeru skrajšane verzije mnogi bralci ostali pri njej in ne bi več segli po knjižni izdaji. Koliko nas takoj po ogledu filma pohiti v knjižnico po knjigo, po kateri je nastal film?

Natisnil sem celotno besedilo, ga razrezal, razporedil na strani in si zraven predstavljal risbe. Ko sem se domislil zanimive oblikovne rešitve, sem jo skiciral in prilepil zraven besedilo.

Hkrati sem skiciral like in prostor. Predstava o določeni osebi, o njeni zunanjosti, značaju in načinu govora mi je pomagala pri delu z besedilom.

(Daniel Chmielewski)

O avtorju stripa
Daniel Chmielewski, fotografija iz osebnega arhiva

Daniel Chmielewski, fotografija iz osebnega arhiva

Daniel Chmielewski (1983), poljski avtor stripov in otroških knjig. Napisal in ilustriral je strip Jaz, Nina (I, Nina), priredbo romana dobitnice Nobelove nagrade Olge Tokarczuk Anna In v grobnicah sveta (Anna In w grobowcach świata). Leta 2018 je bil strip izdan na Poljskem, leta 2021 je načrtovan še izid v ZDA pri založbi Uncivilized Books. Daniel Chmielewski je avtor stripovskega albuma Voajerji (Voyeurs), ki ga je ilustriral Marcin Podolec in je bil objavljen na Poljskem in v Franciji. Je ilustrator kratkega stripa Zadnji roman Jamesa Joycea (The last novel of James Joyce) Petra Milligana in skupaj s psihiatrinjo Katarzyno Szaulińsko soavtor stripa Črni valovi (Czarne fale) – stripa, ki prikazuje, kako se spoprijeti z depresijo, in ki je namenjen najstnikom na Poljskem ob posebej pripravljenih šolskih delavnicah. V treh kulturnih centrih v Varšavi poučuje stripovsko pripovedovanje, izdeluje snemalne knjige za televizijo in ilustracije za pomoč pri delu športnih psihologov.

Antigona na Slovenskem

Šele leta 1956 pa je končno nastala tudi prva slovenska povojna uprizoritev Sofoklejeve Antigone, v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju jo je režiral Herbert Grün. Uprizoritev je bila dramaturško in estetsko sicer natančno premišljena, a je njen odrski rezultat kritikom vseeno pustil izrazito mešane vtise. Sledilo je obdobje vzpona in vladavine Antigone Dominika Smoleta, ki je z rahlo pomočjo svojih »vrstnic«, drugih sodobnih Antigon, za pol stoletja na intriganten način izrinila Sofoklejevo istoimensko tragedijo s slovenskih poklicnih odrov, a z eno pomembno izjemo: SLG Celje je vse do leta 2013 ohranilo status edinega gledališča, ki jo je uprizarjalo v povojnem obdobju; drugič leta 1973 v srednje dobro sprejeti postavitvi Francija Križaja – sicer tudi režiserja krstne in pete uprizoritve Smoletove Antigone – in tretjič leta 2011 v kritiško cenjeni interpretaciji srbske režiserke Anđelke Nikolić, ki jo je zaznamoval estetsko anahronističen in žanrsko fluiden pristop k izvirniku.

Ta uprizoritev stoji na začetku gledališkega desetletja, pri katerem lahko govorimo o svojevrstnem slovenskem preporodu Sofoklejeve Antigone: štiri profesionalne uprizoritve v šestih letih so izenačile število preteklih uprizoritev v skoraj stoletnem obdobju. Leta 2013 je Ira Ratej v MGL postavila bralno uprizoritev z inkluzivnim poslanstvom, približanjem tega dela slepim in slabovidnim; istega leta je Marko Čeh v LGL režiral Antigono z lutkovnimi elementi, ki je z eksperimentalnim entuziazmom lovila ravnotežje med komično distanco in zavzetim aktivizmom; leta 2017 pa se je Sofoklejeva tragedija v velikem slogu vrnila še na oder SNG Drama Ljubljana, kjer je več kot stoletje prej začela svojo slovensko pot; projekt režiserja Eduarda Milerja je, tudi po zaslugi energične igre Nine Ivanišin in Jurija Zrnca ter udarne glasbe Damirja Avdića, navdušil kritike.

(Iz članka Matica Kocijančiča: Sofoklejeva Antigona na slovenskih poklicnih odrih)

Vzorčne strani stripa Antigona >>

 

 

Sofoklej, Daniel Chmielewski: Antigona

Maloprodajna cena: 15 EUR

Publikacijo lahko naročite tukaj >>.

31 x 23.5 cm, 134 strani

ISBN 978-961-6860-35-2

COBISS.SI-ID 141049859

Izdal: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana, zanj: Gašper Troha

Leto izida: 2023

Knjiga je izšla v sodelovanju z Gledališkim inštitutom Zbigniewa Raszewskega, Varšava in Gledališkim inštitutom Divadelný Ústav, Bratislava) v okviru projekta Klasiki v stripu: Vzorčni model inovativne kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli. Projekt sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Drugo