William Shakespeare, Juraj Martiška

Romeo in Julija

Strip Romeo in Julija je nastal v okviru mednarodnega projekta Klasiki v stripu: Vzorčni model inovativne kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli, ki ga v obdobju 2019 – 2023 koordinira Slovenski gledališki inštitut s partnerjema iz Poljske (Gledališki inštitut Zbigniewa Raszewskega, Varšava) in Slovaške (Gledališki inštitut, Bratislava). Projekt sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Avtor priredbe Daniel Majling je za potrebe stripa besedilo skrajšal tako, da je ostalo jasno in ohranilo bistvo.

Oznako dejanje (z rimsko številko) in prizorov (z arabsko številko) smo v stripu pustili, da se bralec lažje znajde, izpuščene odlomke pa lahko poišče v kateri od celotnih izdaj te drame.

O avtorju stripa:

Juraj Martiška, fotografija iz osebnega arhiva

Juraj Martiška, fotografija iz osebnega arhiva

Juraj Martiška (1969), slovaški vizualni umetnik se osredotoča na ilustracije knjig, prostoročno slikanje in grafično oblikovanje. Ilustriral je številne učbenike in knjige za otroke in mladino. Leta 1990 je s svojim prvencem Otok Samar (Ostrov Samar) začel objavljati stripe v reviji Verjemi! (Ver). Od leta 1992 je v reviji Svetloba (Svetlo) objavil številne stripe, kot so izvirni stripi Veliki prijatelj (Veľký priateľ ), Skrbi kralja Mihaela (Starosti kráľa Michala) ali Vesoljski romarji (Vesmírni pútnici). Sodeloval je tudi z revijo Mala čebelica (Včielka) ter z revijama AHA in Raziskovalec (Výskumník). Juraj Martiška je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Ľudovíta Fulle za svoje dosežke v knjigah za otroke in mladino ter večkratna priznanja Najlepše knjige Slovaške (Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska) in Najlepša otroška knjiga (Najkrajšia detská kniha). Mednarodna zveza za mladinsko književnost(IBBY – International Board on Books for Young People) je njegova dela leta 2012 in 2020 uvrstila na prestižni Častni seznam (Honour List).

 

 

William Shakespeare, Juraj Martiška: Romeo in Julija

Maloprodajna cena: 15 EUR

Publikacijo lahko naročite tukaj.

31 x 23.5 cm, 126 strani

ISBN 978-961-6860-34-5

COBISS.SI-ID 123502595

Izdal: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana, zanj: Gašper Troha

Leto izida: 2022

Knjiga je izšla v sodelovanju z Gledališkim inštitutom Zbigniewa Raszewskega, Varšava in Gledališkim inštitutom Divadelný Ústav, Bratislava). Projekt sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Drugo

Skip to content