Stalna razstava Hoja za gledališčem. Od jezuitov do CankarjaSLOGI

Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin:

V Cankarjevem letu in Evropskem letu kulturne dediščine 2018 smo ponovno odprli stalno razstavo, ki jo je v letu 2017 skoraj leto dni nadomeščala 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani (1867‒2017) posvečena začasna razstava.

 

Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

 

Razstavi smo v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo njegove drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

 

Razstava je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, sobote od 10. do 17. ure. Zaprto ob nedeljah in praznikih (razen 8. februarja na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik). Vstop prost!

 


VIDEO VODIČ V SLOVENSKEM ZNAKOVNEM JEZIKU S PODNAPISI po stalni razstavi

https://www.facebook.com/watch/?v=1029349643857205

 

https://www.facebook.com/watch/?v=1029349643857205

 


VIRTUALNI OGLED stalne razstave

 


Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja.

 

 

Slovenski gledališki inštitut

Mestni trg 17, 1000 Ljubljana

T: 01 241 5800
E: slogi@slogi.si
S: www.slogi.si