Stalna razstava Hoja za gledališčem. Od jezuitov do CankarjaSLOGI

Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin:

Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo njegove drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

 

Razstava je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure (za skupine po dogovoru). Zaprto ob sobotah, nedeljah in praznikih (razen 8. februarja na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik).

 

 


VIDEO VODIČ V SLOVENSKEM ZNAKOVNEM JEZIKU S PODNAPISI po stalni razstavi

 

 

VIRTUALNI SPREHOD

 


Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja.