Stalna razstava Hoja za gledališčem. Od jezuitov do CankarjaSLOGI

Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 19. 12. 2013

V Cankarjevem letu in Evropskem letu kulturne dediščine 2018 smo ponovno odprli stalno razstavo, ki jo je v letu 2017 skoraj leto dni nadomeščala 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani (1867‒2017) posvečena začasna razstava.

 

Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

 

Razstavi smo v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo njegove drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

 

Razstava je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, sobote od 10. do 17. ure. Zaprto ob nedeljah in praznikih (razen 8. februarja na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik). Vstop prost!

 


VIDEO VODIČ V SLOVENSKEM ZNAKOVNEM JEZIKU S PODNAPISI po stalni razstavi

Stalna razstava Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja v…

Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika, ki ga obeležujemo 14. novembra, v SLOGI – Gledališkem muzeju objavljamo video vodič v slovenskem znakovnem jeziku s podnapisi po stalni razstavi Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja. Video vodič je pripravila Melanie Likar v okviru projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam*. Lepo vabljeni k ogledu, tako na Facebook ali Youtube strani kot ob obisku muzeja. Razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od druge polovice 17. stoletja. Takrat se je s prihodom jezuitov na Slovensko začela katoliška obnova in s tem svetno gledališče (pasijonske procesije), v katerem se je že slišala slovenska beseda. Zajeti vsebinski sklop zaključuje krstna uprizoritev Cankarjeve drame Jakob Ruda – uprizorili so jo 16. marca 1900 v Deželnem gledališču, v stavbi torej, kjer danes domuje SNG Opera in balet Ljubljana. V naslovni vlogi je nastopil Ignacij Borštnik. Razstava predstavlja vpetost slovenskega gledališča v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.*Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za kulturo. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov v obdobju 2007-2013, razvojne prioritete Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti; prednostne usmeritve Kulturna in socialna vključenost.

Objavil/a Slovenski gledališki inštitut dne Ponedeljek, 14. november 2016

 


VIRTUALNI OGLED stalne razstave

 


Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja.

 

 

Slovenski gledališki inštitut

Mestni trg 17, 1000 Ljubljana

T: 01 241 5800
E: slogi@slogi.si
S: www.slogi.si