Ikonoteka

mag. Tea Rogelj, višja kustosinja
E: tea.rogelj@slogi.si | T: 01 241 5814

Ikonoteka je najobsežnejša muzejska zbirka SLOGI – Gledališkega muzeja – sestavlja jo bogato tiskano in slikovno gradivo, vezano na uprizoritve slovenskih poklicnih gledališč in ustvarjalce – gledališki listi, letaki, lepaki, plakati, scenske in kostumske skice, makete, priznanja, posmrtne maske, fotografije in umetniška dela … Posebno mesto v zbirki imajo scenske in kostumske skice Avgusta Černigoja, portreti Božidarja Jakca, Nikolaja Pirnata in Mihe Maleša, upodobitve Ivana Vavpotiča, gledališki plakati Matjaža Vipotnika ter fotografski opusi Vlastje Simončiča, Jenda Štovička in Toneta Stojka.

K bogastvu zbirke bistveno prispevajo darovi in zapuščine slovenskih odrskih umetnikov.

Virtualne zbirke in E-razstave Ikonoteke

Slovenski gledališki inštitut že od leta 2012 pripravlja E-razstave. Z E-razstavami ne moremo in nočemo nadomestiti »fizičnih« postavitev, temveč želimo z njimi pritegniti obiskovalce, ki sicer ne zahajajo v muzeje in galerije, ponuditi oddaljeni dostop gibalno oviranim in krajevno oddaljenim uporabnikom, nagovoriti tudi mlajše občinstvo ter omogočiti lažji in časovno neomejen dostop raziskovalcem, skratka, poskrbeti želimo za čim lažjo dostopnost naših zbirk. Naše E-razstave so večinoma na voljo tudi v angleškem jeziku, v njih zajeti artefakti pa sčasoma postanejo del svetovne spletne zbirke Europeana.

E-razstave objavljamo na osrednjem slovenskem gledališkem spletnem portalu SiGledal.org oziroma na muzejskem spletnem portalu Museums.si.

Okoli 600 artefaktov iz Ikonoteke je dostopnih tudi v naših spletnih zbirkah, ki jih sproti dopolnjujemo.

Slovenski gledališki inštitut

Mestni trg 17, 1000 Ljubljana

T: 01 241 5800
E: slogi@slogi.si
S: www.slogi.si