40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, razstava

Lokacija: Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor
Termin: 07. 06. 2023 – 18. 06. 2023
Čas: delavniki od 8. do 19. ure in ob sobotah do 13. ure
Vstop prost!
Na programu 58. Festivala Borštnikovo srečanje

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti, aktualnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip. Razstava Slovenskega gledališkega inštituta, ki sta jo zasnovala dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT) in mag. Tea Rogelj (SLOGI), se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred dobrimi sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek (praizvedbo je doživela v mariborskem gledališču, kjer so jo kasneje uprizorili še trikrat), drugo pa avantgardist Ferdo Delak pred približno devetdesetimi leti (1932). Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, kot so tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, letaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev itd., ki so pospremili številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Nedavno je izšla tudi knjiga Alda Milohnića 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja (SLOGI v sodelovanju z UL AGRFT), ki je nastala na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih priredb Hlapca Jerneja za gledališče, radio, film, televizijo in strip.

Razstava je na ogled od 7. do 18. junija 2023 v Univerzitetni knjižnici Maribor (med delavniki od 8. do 19. ure in ob sobotah do 13. ure)

Odprtje in prvo vodstvo: 7. junij 2023 ob 18. uri.

Vodstvo po razstavi v okviru Poletne muzejske noči: 17. junij 2023 ob 19. uri.

Organizatorja gostovanja razstave sta Slovenski gledališki inštitut in Univerzitetna knjižnica Maribor.

Na fotografiji: Ferdo Delak (priredil po povesti Ivana Cankarja), Hlapec Jernej in njegova pravica, režiser Ferdo Delak, Delavski oder v Ljubljani, premiera 23. 5. 1932. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

 

Utrinki z odprtja gostovanja razstave v Univerzitetni knjižnici Maribor

 

Razstava je bila na ogled v SLOGI. Vabljeni k ogledu posnetka razstave postavitve v SLOGI, kjer lahko prisluhnite besedam iz Cankarjeve povesti Hlapec Jernej in njegova pravica v priredbi Alda Milohnića, ki jih je na odprtju razstave v SLOGI prebral gledališki igralec Matej Puc. Snemanje in montaža: David Verlič.