GENERATOR:: za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov – predstavitev zbornika na prireditvi “knjiga = dogodek”

Lokacija: Nova pošta, Robbova ulica 15, Ljubljana
Termin: 29. 06. 2022
Čas: 17.30

Vabljeni na predstavitev zbornika Generator  v okviru skupnega dogodka Slovenskih gledaliških založnikov knjiga = dogodek. Pogovor z urednikom zbornika Blažem Lukanom bo vodil Primož Jesenko, izbrane odlomke bosta brala Anja Novak in Blaž Šef. 

Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov ali »zbornik slovenskih eksperimentalnih dramskih in uprizoritvenih tekstov iz obdobja modernizma (1966–1986)«, v izdaji UL AGRFT in SLOGI (2021), je v našo gledališko, literarno in kulturno zavest priklical več kakor 50 besedilnih enot okrog 30 slovenskih avtorjev in nekaj kolektivov, ki so v navedenem obdobju v različnih slovenskih literarnih revijah, prilogah, časopisih ali drugih izdajah objavili svoja besedila, nekaj med njimi jih je bilo tudi samo uprizorjenih, in ki jih (pogojno) lahko imenujemo dramska. Med njimi so tudi pomembna imena sodobne slovenske dramatike kot npr. M. Jesih, D. Jovanović, P. Lužan, S. Makarovič, A. Rozman – Roza, F. Rudolf, V. Zupan idr. A zborniku gre še za nekaj več, namreč za poudarek na izrazito eksperimentalnih in inovativnih besedilih, ki se poigravajo tako z jezikom kot z dramskim žanrom, nekatera od njih so tudi uprizoritvene predloge, koncepti ali scenariji, skupno pa jim je, da nikdar niso bila objavljena v samostojni knjižni izdaji in zato tudi – raztresena v objavah po različnih publikacijah – bolj ali manj pozabljena ali »izgubljena«, in to tako za gledališko zgodovino kot za uprizoritveno prakso.

 

 

knjiga = dogodek

Knjižni sejem odklonskega formata knjiga = dogodek se na začetku poletja vrača na Novo pošto. Slovenskim gledališkim založnikom (Maska, Emanat, Knjižnica MGL, SLOGI) se bosta tokrat pridružila Slovensko mladinsko gledališče in Aksioma. Knjige bo mogoče kupiti po znižani ceni, poleg tega se bodo na sejmu zvrstile inovativno-performativne predstavitve, za konec pa bo podest zavzel PTČ – svež in drzen hip-hop/rap/trap dvojec, sledi še glasbeni set izpod prstov DJ Mondijale.

Urnik in več o dogodku >>

Lepo vabljeni!