knjiga = dogodek

Lokacija: Nova pošta, Robbova ulica 15, Ljubljana
Termin: 29. 06. 2022
Čas: od 14. ure dalje
knjige po znižanih cenah • predstavitve knjižnih novitet • muzika za ples

Knjižni sejem odklonskega formata knjiga = dogodek se na začetku poletja vrača na Novo pošto. Slovenskim gledališkim založnikom (Maska, Emanat, Knjižnica MGL, SLOGI) se bosta tokrat pridružila Slovensko mladinsko gledališče in Aksioma. Knjige bo mogoče kupiti po znižani ceni, poleg tega se bodo na sejmu zvrstile inovativno-performativne predstavitve, za konec pa bo podest zavzel PTČ – svež in drzen hip-hop/rap/trap dvojec, sledi še glasbeni set izpod prstov DJ Mondijale.

URNIK

► 14.00 Otvoritev knjižnega sejma + Predstavitev zbornika Petletka (Slovensko mladinsko gledališče)

► 15.30 Predstavitev knjige avtorice Blandine Calais-Germain: Anatomija joge: mišice v jogi (Emanat). Vodena vadba joge z Majo Kalafatić.

► 16.00 Predstavitev knjige O oblasti v arhitekturi urednice Mateje Kurir. Vodena arhitekturna tura s kolesi po Ljubljani z urednico Matejo Kurir, Milošem Koscem in Markom Cetinom (Maska).

► 17.30 Predstavitev zbornika Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov  urednika Blaža Lukana (SLOGI). Izbrane odlomke bereta Anja Novak in Blaž Šef. Vodi Primož Jesenko.

► 19.00 Predstavitev zbornika Drama, tekst, pisava 2 urednikov Petre Pogorevc in Tomaža Toporišiča (MGL). Bralna uprizoritev v režiji Žive Bizovičar in dramaturgiji Nika Žnidaršiča.

► 20.30 Hišni red / House Rules, Mateja Bučar + k000ntejnerji performans.

► 21.00 PTČ l  Val Fürst in Pavel Panon Raščan • muzika.

► 22.30 DJ Mondijale muzika.

Med 14.00 in 21.00, ko bo potekal knjižni sejem gledaliških založnikov, bo na ogled tudi instalacija k000ntejnerji avtoric Žive Božičnik Rebec in Mateje Bučar.

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena leta 2016 z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, kakršni sta Slovenski knjižni sejem in Slovenski dnevi knjig. Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine.

knjiga = dogodek
Idejna zasnova dogodka: Alja Lobnik in Petra Pogorevc
Oblikovanje: Niki Lapkovski
Produkcija: Slovenski gledališki založniki: Emanat, Knjižnica MGL, Maska Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut – SLOGI
Gostje: Slovensko mladinsko gledališče, Aksioma
Tehnično vodstvo: Igor Remeta za Novo pošto
Izvršna produkcija: Tina Dobnik
Video: Asiana Jurca Avci