Blaž Lukan (urednik)

GENERATOR:: za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov

Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov je zbornik skoraj 60 dramskih in uprizoritvenih besedil 30 slovenskih avtorjev (A. Kermauner, M. Hanžek, S. Žižek, V. Kovač – Chubby, S. Simčič, D. Jovanović, T. Šalamun, OHO, R. Močnik, I. Zagoričnik, T. Kralj, S. Makarovič, M. Jesih, F. Rudolf, I. Svetina, B. A. Novak, Nomenklatura, V. Zupan, A. Brvar, P. Lužan, O. Zagoričnik, J. Detela, F. Zagoričnik, I. Osojnik, A. Rozman – Roza, B. Švigelj, K. Muck, Gledališče Sester Scipion Nasice, M. Berger). Ključni formalni kriterij njihovega izbora, ki ga je pripravil dr. Blaž Lukan, je bil »izgubljenost« ali »razpršenost« in s tem »nepoznanost« besedil na podlagi efemernosti ali »nedostopnost« njihove izvirne objave v časopisu ali reviji, redkeje v knjižni obliki. Poglavitni namen izdaje je bil torej omogočiti njihovo (ponovno in komentirano) dostopnost in nanje posebej opozoriti. Izbor zajema čas slovenskega (literarnega) modernizma (1966–1986); druga polovica 60. let prejšnjega stoletja namreč pomeni prelom s tradicijo in uveljavitev avantgardnih tendenc v slovenski literaturi. Nabor del sega od na videz »tradicionalne« drame, ki pa eksperimentira ali z jezikom, s psihološko zasnovo likov ali z dramskim dejanjem, preko inovativnih dramskih form, ki so ali žanrsko hibridne ali prestopajo meje poezije, proze ali eseja, vse do radikaliziranih oblik »drame«. Posebnost izbora je, da vključuje tudi t. i. uprizoritvene tekste, torej sinopsise, scenarije ali performativne zamisli, pa opise že izvedenih predstav ali performansov in celo »drame«, ki po svoji primarni naravi sploh niso drame, vendar skozi današnji (postdramski) pogled to zagotovo postanejo.

 

Blaž Lukan je docent za dramaturgijo in predstojnik Oddelka za dramaturgijo in scenske umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer je doktoriral leta 2006. Bil je umetniški vodja Eksperimentalnega gledališča Glej (1985─1988) in SLG Celje (1989─1993), soselektor mednarodnega lutkovnega festivala Lutke (2000 in 2002), selektor nacionalnega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje (2002 in 2003) in predsednik Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (2008─2012). Je član uredniškega odbora revije Amfiteater. Dela kot praktični dramaturg v gledališču in pri filmu, piše gledališke kritike, spremne besede v knjižne objave dram in strokovnih besedil slovenskih in tujih avtorjev ter znanstvene razprave s področja dramatike in teorije scenskih umetnosti.

 

Kazalo

 

Izbral in uredil: Blaž Lukan

Recenzenta: Gregor Moder, Darko Štrajn

Lektor: Andraž Polončič Ruparčič

Oblikovanje in priprava za tisk: Nina Šturm

 

Videoposnetek predstavitve zbornika (13. 1. 2022, na AGRFT):

Na predstavitvi zbornika so sodelovali:

–  dr. Blaž Lukan, ki je izbral in uredil vključena dramska in uprizoritvena besedila,

–  mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta in Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter

–  z bralnimi odlomki izbranih besedil Ivana Percan Kodarin, študentka dramske igre in Stane Tomazin, igralec Slovenskega mladinskega gledališča.

Maloprodajna cena: 18 EUR

Publikacijo lahko naročite na naslovu: slogi@slogi.si. (Poštnina ni vključena v ceno publikacije).

16,7 x 24 cm, 382 strani

ISBN 978-961-6860-32-1

COBISS.SI-ID 81249283

Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta, letnik 58, številka 103, ISSN 2463-8277

Soizdajatelja in sozaložnika: Slovenski gledališki inštitut (zanj Mojca Jan Zoran, direktorica) in Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (zanjo Tomaž
Gubenšek, dekan)

Leto izida: 2021

Monografija je rezultat raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave (P6-0376), ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna ter je izdana s finančno pomočjo Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstva za kulturo Republike Slovenje.

Drugo