Štefka Drolc, portretna fotografija. Foto: Marko Modic, arhiv Slovenskega gledališkega inštituta.Foto: Marko Modic, arhiv Slovenskega gledališkega inštituta.

Štefka Drolc – ob 100-letnici rojstva

Lokacija: Tretji programa Radia Slovenija – program Ars
Termin: 19. 12. 2023

Štefka Drolc, velika slovenska igralka, predstavnica takoimenovane moderne igre, se je v Ponikvi pri Šentjurju rodila 22. decembra 1923. Ob skorajšnji 100. obletnici njenega rojstva smo v sodelovanju Tretjega programa Radia Slovenija, Programa Ars in Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja v njen spomin pripravili posebno oddajo Oder, ki naj ob arhivskem in muzejskem gradivu ter teatroloških pričevanjih obudi spomin na velike dosežke igralke, ki je za vselej zaznamovala slovensko gledališče in film.

Igralska umetniška pot Štefke Drolc se je začela v mariborski Drami, se nadaljevala in neizbrisen pečat vtisnila v Slovensko stalno gledališče v Trstu, večji del umetniškega angažmaja pa je udejanjila v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana. Njeno ustvarjanje je bilo z roko v roki povezano z velikani slovenske, evropske in ameriške dramatike 20. stoletja.

Oddaja je bila na sporedu Tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars v torek, 19. decembra 2023, ob 14.05, posnetek lahko poslušate v arhivu oddaje Oder:

“Nič manj srca, le malo več razuma.” Štefka Drolc o modernem slogu gledališke igre

Na fotografiji: Štefka Drolc kot Catherine Sloperjeva v: Henry James – Ruth in Augustus Goetz, Dedinja, r. Jože Babič, SNG za tržaško ozemlje, 1951/52. Vir fotografije: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej, izsek

 

Vabimo vas k poslušanju!

Lepo vabljeni, da spomine na igralko obudite tudi v naši e-razstavi Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana >>

Skip to content