Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 11, številka 1

Lokacija: dvorana SLOGI, 1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 29. 06. 2023
Čas: 11.00

Pretežni del prve letošnje številke Amfiteatra, revije za teorijo scenskih umetnosti, predstavljajo razprave, pripravljene na podlagi prispevkov na Amfiteatrovem simpoziju, ki je na temo »Gledališki eksperiment na Slovenskem (1966–1986) in njegovi odmevi« potekal jeseni 2022 v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) v Ljubljani.

Tokratna številka tako prinaša osem izvirnih razprav v slovenskem in angleškem jeziku. Več člankov se ukvarja z uprizoritveno pisavo, katere nove oblike so se pojavile v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Čeprav tradicionalne dramske forme niso odpravile, so korenito spremenile vlogo besedilnosti v gledališču. Avtorji razprav raziskujejo raznovrstna razmerja med pisavo in uprizoritvijo, med dramskimi in (eksperimentalnimi) uprizoritvenimi praksami, praviloma v slovenskem kontekstu. Posebej so obravnavane bralne uprizoritve, pa tudi nekateri specifični in manj poznani vidiki.

Avtorji člankov so: prof. dr. Branislav Jakovljević, prof. dr. Tomaž Toporišič, dr. Gašper Troha, prof. dr. Barbara Orel, Varja Hrvatin, Maša Radi Buh in Jakob Ribič, prof. dr. Krištof Jacek Kozak, prof. dr. Gregor Pompe ter dr. Nika Leskovšek. Recenzijo Esejev o komediji prof. dr. Jureta Gantarja je napisala Tajda Lipicer. Številko je uredila nova glavna in odgovorna urednica revije dr. Maja Murnik.

Novo številko revije Amfiteater so 29. junija 2023 v Slovenskem gledališkem inštitutu predstavili nova glavna in odgovorna urednica revije dr. Maja Murnik v sodelovanju z avtorji dveh razprav v tokratni številki Mašo Radi Buh in Jakobom Ribičem ter dr. Gašperjem Troho, direktorjem SLOGI.

Posnetek predstavitve nove številke revije Amfiteater

Revija Amfiteater izhaja v soizdajateljstvu Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT).

Revija je vključena v MLA International Bibliography (Directory of Periodicals), Scopus in DOAJ. Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.