Dan nominirank in nagrajenk, bralne uprizoritve odlomkov in pogovor

Lokacija: Velika gledališka dvorana, UL AGRFT, Aškerčeva 5, Ljubljana
Termin: 10. 11. 2021
Čas: 15.00
Na sporedu 51. Tedna slovenske drame

Epidemične razmere so tudi v letu 2021 preprečile izvedbo Tedna slovenske drame (TSD) v tradicionalnem, spomladanskem terminu. Kljub temu so bile 27. marca, na svetovni dan gledališča, ko se TSD običajno začne, razglašene letošnje nominiranke za nagrado Slavka Gruma. 6. aprila, na dan, ko bi morala biti v običajnem terminu sklepna prireditev festivala, pa sta bili razglašeni Grumova nagrajenka (Maja Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili) in prejemnica nagrade za mladega dramatika oziroma mlado dramatičarko 2021 (Nina Kucar Stiković za besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače). Že spomladi so Slovenski gledališki inštitut, Prešernovo gledališče Kranj in Layerjeva hiša posneli in objavili pogovore z avtoricami nominiranih (poleg Maje Šorli so bile nominirane še Simona Semenič za besedilo že tečem, Vedrana Grisogono Nemeš za besedilo Franc in Nika Švab za besedilo Delo in deklica I–V: Drame tlačank) in nagrajenih besedil.

Dan nominirancev bo v letošnji festivalski izvedbi nekoliko drugačen. Običajnim bralnim uprizoritvam nominiranih besedil, ki jih bodo pripravili študentje AGRFT pod vodstvom mentorjev, bo namesto pogovorov o posameznem besedilu sledilo omizje z nominirankami in nagrajenkama. V razpravi bo govor tako o delih, ki bodo uprizorjena bralno, kot tudi o odnosu med dramskim pisanjem in gledališkim uprizarjanjem v trenutni uprizoritveni produkciji. Kakšno vlogo ima pri tem Grumova nagrada? Kakšno je razumevanje primerov neposredne vpetosti dramskega pisanja v uprizoritvene procese in kakšen položaj imajo besedila, ki nastanejo na tak način, v siceršnjem dramskem ustvarjanju? Ali povezanost dramskega materiala z uprizoritvenim materialom spreminja pogled na vlogo avtorja?

Programski list

PROGRAM

Pozdravni nagovori
Nataša Barbara Gračner, redna profesorica za področje dramska igra in umetniška beseda (UL AGRFT)
mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI
Jure Novak, direktor PGK

Kratke bralne uprizoritve nominiranih besedil
Simona Semenič: potem že tečem
Maja Šorli: Tega okusa še niste poskusili
Nika Švab: Delo in deklica I–V: Drame tlačank
Vedrana Grisogono Nemeš: Franc

Okrogla miza
Na pogovoru sodelujejo Simona Semenič, Maja Šorli, Nika Švab, Vedrana Grisogono Nemeš in Nina Kuclar Stiković.
Pogovor vodi Ana Perne (SLOGI).

 

Fotoutrinki Dneva nominirank in nagrajenk. Foto: Maša Pirc/PGK.

 

Pogovori z avtoricami nominiranih besedil Majo Šorli, Niko Švab, Vedrano Grisogono Nemeš in Simono Semenič in pogovor z Nino Kuclar Stiković, nagrajeno mlado dramatičarko, so nastali v sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI), Prešernovega gledališča Kranj ter Layerjeve hiše. Z nominirankami se je pogovarjala Ana Perne (SLOGI)

POGOVOR Z MAJO ŠORLI – Grumovo nagrajenko 2021

POGOVOR Z NINO KUCLAR STIKOVIĆ – Nagrajeno mlado dramatičarko 2021

POGOVOR S SIMONO SEMENIČ – Grumovo nominiranko 2021

POGOVOR Z VEDRANO GRISOGONO NEMEŠ – Grumovo nominiranko 2021

POGOVOR Z NIKO ŠVAB – Grumovo nominiranko 2021

 

Dogodek bo sneman. Udeležba je mogoča v skladu s PCT pogoji, ob uporabi zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 in vzdrževanju predpisane medosebne razdalje.