Maja Šorli. Foto: Helena Grahek.Foto: Helena Grahek.

Pogovor Majo Šorli, dobitnico nagrade Slavka Gruma 2021

Lokacija:
Termin: 06. 04. 2021

Prestižno nagrado za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo, ki jo na festivalu Teden slovenske drame podeljujejo že vse od leta 1979, je po soglasni odločitvi strokovne komisije v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher letos prejela Maja Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili.

Pogovor z Majo Šorli, avtorico nagrajeno besedila z nagrado Slavka Gruma 2021 je vodila Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta, pripravili smo jih v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Layerjevo hišo.

»Sodobna drama o univerzitetnih spletkah in igrah moči je spisana v realističnem jeziku, odlikuje jo dobro poznavanje dramske snovi, karakterizacija oseb pa je plastična in verjetna. Dramske osebe pred kuliso preoblikovanja ustanov doživljajo tudi osebne in sentimentalne zaplete, podvržene so nejasnim obtožbam o prekoračenju pedagoškega erosa in sumom nadlegovanja študentov. Celotno igro preveva angažma, jasno se zavzema za pridobitve študentskih protestov in zahtev, kot jih poznamo že od konca šestdesetih let naprej. V tem je nadaljevalka nekaterih preteklih politično angažiranih in v realistični nameri izpisanih dramskih besedil izpred desetletij, na primer Kozakove Afere. Tega okusa še niste poskusili na primeru visokega šolstva razkriva številne navzkrižne družbene silnice; zaveda se, da je vsaka točka lahko tudi točka preloma in da je krhko in dolgo usklajevano ravnovesje v času neoliberalnega polaščanja vsega težko ohranjati; zaveda se, da naše pravice niso pridobljene za zmerom in da jih je treba nenehno braniti in širiti.« je med drugim v utemeljitvi nagrade zapisala strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher. Celotna obrazložitev >>

Foto: Helena Grahek.