Nina Kuclar Stiković. Foto: Nika Curk. Foto: Nika Curk.

Pogovor z Nino Kuclar Stiković, nagrajeno mlado dramatičarko 2021

Lokacija:
Termin: 07. 04. 2021

Na natečaj 51. Tedna slovenske drame za nagrado za mladega dramatika/dramatičarko je letos prispelo enajst besedil. Strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher je najbolj prepričalo delo Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković.

Pogovor z Nino Kuclar Stiković, nagrajeno mlado dramatičarko je vodila Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta, pripravili smo jih v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Layerjevo hišo.

V obrazložitvi nagrade je strokovna komisija med drugim zapisala: »Jutri je v sanjah izgledal drugače je družinska drama, oblikovana v preizkušeni realistični maniri, na zunaj celo dokumentaristična: pisana je prav po datumih ‘časa, ko smo živeli med zidovi’, od 13. marca 2020, 13:43, do 7. maja 2020, 22:49, kot navajajo didaskalije. Četudi drama ni brez izdatnih komičnih elementov in ti ji nemalo koristijo: v komičnem ključu se tu pa tam kakšna shematičnost, konstruiranost lažje sprejme in ne ogrozi temeljne vrline besedila – da trenutno najbolj omniprezentno temo, ki pa mimo aktualizma vleče za sabo izdatno civilizacijsko prtljago, napada frontalno, neposredno, z mladostno neizprosnim ustvarjalnim optimizmom in nekaj naivnosti, brez katere le-onega ne more biti.« Celotna obrazložitev>>

Foto: Nika Curk.