Čestitamo Prešernovima nagrajencema in nagrajencem Prešernovega sklada za leto 2024!

Lokacija:
Termin: 04. 12. 2023

Upravni odbor Prešernovega sklada bo Prešernovo nagrado leta 2024 podelil pesnici in prevajalki Eriki Vouk in baletnemu plesalcu, koreografu, režiserju, publicistu in pedagogu dr. Henriku Neubauerju. Nagrado Prešernovega sklada leta 2024 pa bodo prejeli: pesnica Miljána Cunta za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, dramska igralka Jana Zupančič za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah, mezzosopranistka Nuška Drašček za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih, stripar Ciril Horjak za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih, scenaristka in režiserka Sara Kern za režijo igranega celovečernega filma Moja Vesna in grafični oblikovalec Tomato Košir za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih. Čestitamo nagrajencem!

Z baletnim plesalce, koreografom, režiserjem, publicistom in pedagogom dr. Henrikom Neubauerjem, nagrajencem za življenjsko delo, smo v SLOGI sodelovali pri številnih publikacijah, med drugimi Operetno dogajanje v ljubljanski operi med koncem prve in koncem druge svetovne vojne 1918-1945, Slovenske opere – od Belina do Božjega delca, … “Je tudi pomemben publicist in mednarodno priznan ekspert s področja opere, baleta in plesne umetnosti nasploh. Objavil je več kot trideset knjižnih izdaj in več kot petsto člankov” (iz obrazložitve: Strokovna komisija Prešernovega sklada za uprizoritvene umetnosti).

S striparjem Ciril Horjakom, ki bo prejel nagrado Prešernovega sklada 2024 za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih, pa smo sodelovali pri stripovski predstavitvi drame Kralj Ubu ali Poljaki Alfreda Jarryja v mednarodnem projektu Klasiki v stripu, kjer je »s premišljeno likovno dramaturgijo likovno predstavil celotno dramo; tak likovni prikaz pa, kot se je izkazalo v šolah, mladini pomaga pri dojemanju dramskega besedila in jo s tem spodbuja k branju« (iz obrazložitve nagrade: akademik Milček Komelj).

Obrazložitve nagrad >>