Henrik Neubauer: Operetno dogajanje v ljubljanski operi med koncem prve in koncem druge svetovne vojne 1918-1945, predstavitev nove knjige

Lokacija: dvorana Kulturnega centra Schellenburg, Slovenska cesta 23, Ljubljana
Termin: 27. 05. 2020
Čas: 11.00

Nova knjiga Henrika Neubauerja, se posveča operetam slovenskih in tujih skladateljev, ki so bile izvedene med letoma 1918 in 1945 v ljubljanski Operi. Skladatelje in njihove operete opisuje v časovnem zaporedju glede na vsakokratno premiersko izvedbo. Vsa dela obravnava z vidika njihove recepcije glede na medijske odmeve in mnenja v strokovni glasbeni literaturi.

V omenjenem času je bilo med več kot 400 glasbeno-gledališkimi deli v ljubljanski Operi premierno izvedenih 93 operet, nekaj od teh je prišlo na vrsto tudi večkrat – Netopir npr. petkrat. Vsako sezono je bilo razmerje med operetami in operami približno ena proti štiri, včasih nekaj manj, včasih več. Vsekakor pa so vedno prevladovale opere, čeprav je bil finančni izplen pri operetah, ki so imele večinoma več ponovitev, bistveno večji.

Knjigi je dodan popoln kronološki seznam vseh premierskih izvedb operet z naslovi ter navedbami imen skladateljev, libretistov in prevajalcev.

Knjiga je izšla s finančno pomočjo Slovenskega gledališkega instituta kot samozaložba.

Predstavitev nove knjige Henrika Neubauerja bo vodila direktorica Slovenskega gledališkega instituta gospa mag. Mojca Jan Zoran s sodelovanjem pisca spremne besede dr. Boruta Smrekarja in avtorja.

Lepo vabljeni!