Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 9, številka 1

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 23. 06. 2021
Čas: 10.00

Prva letošnja številka je posvečena temi skupnosti v gledališču. Kako gledališče oblikuje skupnost? Ima na širšo družbo kak vpliv? Kako je skupnost vpisana v samo dramsko besedilo? To so le nekatera vprašanja, ki se jih lotevajo domači in tuji avtorji ob analizi primerov iz gledališke zgodovine 20. in 21. stoletja.

Številko je spodbudila 50-letnica Gledališča Glej v letu 2020, ko je potekal tudi mednarodni znanstveni simpozij na temo Skupnost deluje. Razprave prinašajo analizo slovenskih eksperimentalnih gledališč (Tomaž Toporišič), hrvaške gledališke scene (Višnja Kačić Rogošić). Nadalje obravnavajo razlike med snovalnim in skupnostnim gledališčem (Aldo Milohnić) ter med dramskim in ne več dramskim tekstom (Gašper Troha). Dopolnjujejo jih analize različnih sodobnih primerov gledaliških kolektivov (Branko Jordan) in primerov poseganja gledališča v širšo družbeno skupnost v Gani (Promise Nyatepeh Nyatuame, in Akosua Abdalah), Mehiki (Marina Pallarès Elias) in na Češkem (Intelektrurálně Collective).

Razprave dopolnjujeta dve recenziji. V prvi Eva Kučera Šmon predstavlja knjigo Male Kline Gledališča potencialnosti, v drugi pa Kaja Jurgele knjigo Birgit Fritz InExActArt: avtopoietsko gledališče Augusta Boala.

Prvo številko revije v letu 2021 sta 23. 6. 2021 ob 10. uri v dvorani SLOGI predstavila:
Gašper Troha, urednik
Tomaž Toporišič, avtor razprave v tokratni številki

 

Revija je vključena v MLA International Bibliography (Directory of Periodicals), Scopus in DOAJ. Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.