Pogovorni večer z Vilijem Ravnjakom in gostujoča predstavitev monografije Talijin hram v Mariboru

Lokacija: Dvorana v prvem nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 25. 01. 2024
Čas: 18.00

Okvir dogodka bo predstavitev monografije Talijin hram v Mariboru (Založba Pivec, 2023), ki sistematično in na enem mestu združuje članke, eseje, študije, komentarje, intervjuje in dnevniške zapise Vilija Ravnjaka, ki so nastali med letoma 2006 in 2021. To vsebinsko heterogeno teatrološko delo je »le« najbolj recentno od vseh, ki jih je Ravnjak ustvaril ali uredil skozi leta.

Knjiga v štirih poglavjih seže od zgodovine mariborskega gledališča pod okriljem različnih upravnikov in družbeno-političnih sistemov do razmišljanj o umetniškem vodenju, pomenu, taktikah in vlogi klasičnega dramskega gledališča za širitev meja in doseganje bližine danes. Sledi rekapitulacija obdobja vodenja gledališke šole Dramski studio, v kateri se je kalila cela vrsta temeljnih sodobnih gledaliških ustvarjalcev, dodani so dramaturški eseji o konkretnih uprizorjenih dramskih besedilih, vse do prikaza Ravnjaka kot človeka številnih talentov in zanimanj, iskalca in vizionarja.

Pogovor z avtorjem, ki ga bo povezoval teatrolog mag. Primož Jesenko iz Slovenskega gledališkega inštituta, želi vsebinsko seči tudi pod površje te dragocene knjižne izdaje, ki slika gledališče kot odsev družbenih premen. Dogodek ne bo mogel mimo mnogoterosti vlog Vilija Ravnjaka, v Štihovi mariborski dobi štipendista gledališke hiše, prihodnjih štirideset let pa vzorčnega katalizatorja gledališkega konteksta v Mariboru – kot potrjuje tudi prejeta velika Glazerjeva nagrada za življenjsko delo na področju gledališča leta 2022. Zaobiti ne bo mogoče vzrokov za specifično oddaljenost Maribora od percepcije gledališke Ljubljane, ki geografsko kilometrino med tema ustvarjalnima središčema Slovenije kuriozno podaljšuje. Je duhovna daljica med mestoma v tehnološko vse bolj izpopolnjenem času kaj krajša?

Vstop prost. Toplo vabljeni!

 

Arhivski posnetek pogovornega večera