Klasiki v stripu, E-razstava

Lokacija:
Termin:

Spletna razstava, ki spremlja projekt Klasiki v stripu, je plod sodelovanja vseh treh partnerskih institucij (Slovenski gledališki inštitut, Slovaški Gledališki inštitut in Gledališki inštitut Zbigniewa Raszewskega) in smiselno dopolnjuje ter zaključuje večletno skupno delo.

Javnosti predstavljamo kratko zgodovino uprizarjanja treh dramskih klasik, ki so v vseh treh državah doživele knjižno objavo v obliki stripa, s pomočjo šolskih fokusnih skupin so bili izdelani izvirni pedagoški programi za poučevanje dramatike, spletna razstava pa omogoča razširitev pogleda, saj radovednejšim bralcem odstira še eno plast umetniškega ustvarjanja – uprizarjanje. Bogato arhivsko gradivo spremljajo kratke interpretacije o zgodovini uprizarjanja posameznega besedila v vsaki od treh držav, daljša besedila pa je mogoče prebrati v knjižnih izdajah.

Izbor najznačilnejših, zgodovinsko izstopajočih, uprizoritev, so pripravili nacionalni uredniki, pregled pa spremlja tudi likovna podoba posameznih stripov ter kratke misli o njihovem nastajanju s strani avtorjev stripov: Cirila Horjaka iz Slovenije, Juraja Martiške iz Slovaške in Daniela Chmielewskega iz Poljske.

Spletna razstava Klasiki v stripu je nastala v sodelovanju z zavodom NoviZato in portalom SiGledal.

Lepo vabljeni k ogledu!

Projekt Klasiki v stripu: Vzorčni model inovativne kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.