Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, razstava

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), Mestni trg 17, Ljubljana, dvorana v prvem nadstropju
Termin: 29. 11. 2022 – 28. 02. 2023
Vstop prost!
40 let sem delal
Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip.

Razstava se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pred devetdesetimi leti (1932) avantgardist Ferdo Delak. Na ogled bodo izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja (tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, lepaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev …), ki so pospremila številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Še letos bo izšla tudi publikacija 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja (Slovenski gledališki inštitut in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani); v njej bosta ponatisnjeni prvi izdaji dveh ključnih dramatizacij – Skrbinškove in Delakove. Vsebovala bo tudi spremno študijo in seznam domačih in tujih dramatizacij, priredb in uprizoritev Hlapca Jerneja ter fotografije s predstav in drugo vizualno gradivo. Knjigo je idejno in vsebinsko zasnoval Aldo Milohnić (tudi avtor spremne študije in podatkovnega seznama), oblikovala jo je Nina Šturm, urednica izdaje je Zala Dobovšek.

Razstavo smo odprli 29. novembra 2022, na dan, na katerega je bil pred sedemdesetimi leti (1952) ustanovljen Slovenski gledališki muzej (danes Slovenski gledališki inštitut). Takrat je Juš Kozak, upravnik Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, zapisal: »Temelji, da se ohrani vsa tradicija, na kateri grade in iz katere zajemajo kreativno moč sodobna slovenska gledališča, so položeni.«

Dr. Bratko Kreft pa je že takrat, leta 1952, v Glosi ob ustanovitvi Slovenskega gledališkega muzeja predvidel nadaljnji razvoj ustanove: »Skromno začenjamo svoj gledališki muzej, toda temeljni kamen je postavljen. Trdno sem uverjen, da bo iz tega kamna nekoč zrasel hram, ki bo muzej in inštitut. Šele takrat bomo smeli reči, da smo storili za razvoj narodne gledališke umetnosti vse, kar je zanjo poleg izdatne materialne podpore potrebno, kajti mesto gledališke umetnosti je pri vsakem kulturnem narodu v eni izmed najlepših kupol njegovega duhovnega hrama. Tako je bilo že pri starih Grkih, zakaj ne bi bilo tudi pri nas.«

Avtorja razstave sta o razstavi spregovorila tudi v oddaji Oder (program Ars, 3. program Radia Slovenija): >>V Slovenskem gledališkem inštitutu razstava o dramatizacijah Hlapca Jerneja in njegove pravice

Avtorja razstave: mag. Tea Rogelj (SLOGI) in dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT)

Grafično oblikovanje: Nina Šturm

Digitalizacija in tehnično oblikovanje: Andrej Ovsec (SLOGI)

Lektor: Andraž Polončič Ruparčič

Produkcija: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI)

v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) v okviru raziskovalnega programa P6-0376, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS iz državnega proračuna, november 2022.

Podaljšujemo odprtje razstave, ki bo tako na ogled še vse do 16. marca 2023. Razstava je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure (za skupine in vodstva po dogovoru). Zaprto ob sobotah, nedeljah in praznikih (razen 8. februarja na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik). Vstop prost, lepo vabljeni!

Javna vodstva po razstavi 40 let sem delal:

  • petek, 2. 12. 2022, ob 16. uri (vodita dr. Aldo Milohnić in mag. Tea Rogelj);
  • petek, 9. 12. 2022, ob 11. uri (vodi dr. Aldo Milohnić);
  • četrtek, 22. 12. 2022, ob 17. uri (vodi mag. Tea Rogelj);
  • torek, 17. 1. 2023, ob 17. uri (vodi mag. Tea Rogelj)
  • četrtek, 16. 3. 2023, ob 18. 30 – zadnje javno vodstsvo (vodi dr. Aldo Milohnić).

Na fotografiji: Ferdo Delak (priredil po povesti Ivana Cankarja), Hlapec Jernej in njegova pravica, režiser Ferdo Delak, Delavski oder v Ljubljani, premiera 23. 5. 1932. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

 

Vabljeni k ogledu posnetka razstave, kjer lahko prisluhnite besedam iz Cankarjeve povesti Hlapec Jernej in njegova pravica, ki jih je na odprtju razstave prebral gledališki igralec Matej Puc.
Snemanje in montaža: David Verlič.

Skip to content