Festival Borštnikovo srečanje

SLOGI na 58. Festivalu Borštnikovo srečanje

Lokacija: Maribor
Termin: 05. 06. 2023 – 18. 06. 2023
SREDA, 7. JUNIJA OB 18. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor

40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, odprtje razstave in prvo vodstvo

Fotografija z razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delak. Razstavo je 29. novembra 2022, ob svojem 70. jubileju, odprl Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej. <em>Foto: Andrej Ovsec</em>

Foto: Andrej Ovsec

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti, aktualnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip. Razstava Slovenskega gledališkega inštituta, ki sta jo zasnovala dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT) in mag. Tea Rogelj (SLOGI), se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred dobrimi sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek (praizvedbo je doživela v mariborskem gledališču, kjer so jo kasneje uprizorili še trikrat), drugo pa avantgardist Ferdo Delak pred približno devetdesetimi leti (1932). Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, kot so tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, letaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev itd., ki so pospremili številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Nedavno je izšla tudi knjiga Alda Milohnića 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja (SLOGI v sodelovanju z UL AGRFT), ki je nastala na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih priredb Hlapca Jerneja za gledališče, radio, film, televizijo in strip.

Razstava je na ogled od 7. do 18. junija 2023 v Univerzitetni knjižnici Maribor (med delavniki od 8. do 19. ure in ob sobotah do 13. ure)

Vodstvo po razstavi v okviru Poletne muzejske noči: 17. junij 2023 ob 19.00.
Organizatorja gostovanja razstave sta Slovenski gledališki inštitut in Univerzitetna knjižnica Maribor

 

PETEK, 9. JUNIJA OB 18. uri na Malem odru SNG Maribor, Slovenska ulica 27, Maribor

Gledališče Möderndorfer, predstavitev monografije Vinka Möderndorferja

Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv

Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv

Vinko Möderndorfer in Blaž Lukan

Monografija Gledališče Möderndorfer, ki sta jo izdala Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana, je prav posebno delo. V njej se avtor Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih režijskega ustvarjanja, od svoje prve režije leta 1980 v Eksperimentalnem gledališču Glej do krstne uprizoritve opere Samorog leta 2021.
Zapisi Vinka Möderndorferja so karseda raznovrstni – od razmišljanj o značilnostih in odrskih zakonitostih posameznega žanra ali zvrsti gledališča, razčlemb posameznih dram, zabeležk o rojevanju in razvoju gledališč, do zelo osebno obarvanih krokijev o soustvarjalcih (igralcih, dramatikih, skladateljih, kostumografih in scenografih, dramaturgih, umetniških vodjih, fotografih …) ter do spominov in utrinkov z vaj in gledaliških anekdot.
Avtorjeve zapise “ilustrira” blizu 1500 enot slikovnega gradiva. Knjiga – oblikoval jo je Edi Berk – tako ni pomembna le z vidika gledališke zgodovine, ampak omogoča slehernemu bralcu vpogled v gledališko magijo. Avtor zna povsem strokovne teme ubesediti zanimivo in razumljivo, ob tem pa bralcu ponuja pogled tudi v zakulisje, v čudež (in trud) nastajanja predstave.

Z Vinkom Möderndorferjem se bo pogovarjal avtor spremne besede in režiserjev gledališki sodelavec skozi vsa štiri desetletja, dr. Blaž Lukan.

 

SREDA, 9. JUNIJA ob 19. uri v Medetaži SNG Maribor, Slovenska ulica 27, Maribor

Gledališče Möderndorfer, fotografska razstava, odprtje razstave

Gledališče Möderndorfer <em>Foto: Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv</em>

Foto: Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv

Lani je izšla monografija Gledališče Möderndorfer, ki je unikum v slovenskem gledališkem založništvu. Najprej po obsegu, saj v dveh knjigah in na 1216 straneh prinaša vpogled v 106 uprizoritev, ki jih je v dobrih štirih desetletjih režijsko zasnoval Vinko Möderndorfer.
Sam avtor je ob izidu dela zapisal: “Po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov. /…/ Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. Tudi danes imamo kar nekaj odličnih fotografov umetnikov, ki se zelo resno ukvarjajo z gledališko fotografijo. Zato sem si najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe. /…/”
Avtorjeve zapise tako “ilustrira” bogata slikovna oprema – monografija vsebuje blizu 1500 enot slikovnega gradiva.

Razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana – slavnostno jo bomo odprli prav na Festivalu Borštnikovo srečanje, potem pa bo, nekoliko prilagojena, gostovala v slovenskih gledališčih in drugih razstavnih prostorih –, vključuje izbor fotografij iz različnih obdobij in prizorišč/gledališč režiserjevega ustvarjanja.

Obiskovalci bodo lahko začutili energijo in magijo predstav, ob njih pa se bodo v njih prav gotovo prebudili tudi številni spomini na lastna gledališka doživetja.

Razstava bo na ogled od 9. do 18. junija v SNG Maribor.

 

OD 5. DO 18. JUNIJA, vsak dan pol ure pred začetkom festivalskih predstav v SNG Maribor

Knjige na Borštniku, prodajna razstava Slovenskih gledaliških založnikov

Slovenski gledališki založniki na FBS, skupaj z drugimi Slovenskimi gledališkimi založniki predstavljamo novitete, temeljna dela in založniške zanimivosti, namenjene strokovni in tudi širši javnosti.