Delavnica Tjaše Črnigoj. Foto: David Verlič/SNG Nova GoricaFoto: David Verlič/SNG Nova Gorica.

Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade?

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin:
Čas: 9.00–13.00
Kotizacija: 85 EUR

PRESTAVLJENO. O novih terminih bomo obvestili naknadno.

 

 

Strokovno izobraževanje s Tjašo Črnigoj za vzgojitelje, učitelje, mentorje gledaliških skupin in ustvarjalce.

Kako uprizoriti ne-dramsko književno delo, pa naj bo to slikanica ali knjiga za mlade? Kje začeti? Kaj je tisto, kar je bistveno? Je bistveno, da do pičice natančno sledimo zgodbi? Je bistveno, da napišemo dramsko besedilo ter ga nato uprizorimo? Ali lahko vzamemo samo en motiv? Ali en lik? Ali pa zgodbo pripovedujemo, namesto, da bi jo igrali? Ali pa jo odplešemo? Ali uglasbimo? …

Ko se lotimo uprizarjanja slikanice ali knjige za mlade, se nam poraja cel kup vprašanj. Na delavnici bomo, bolj kot da bi iskali odgovore, izmed vseh vprašanj skušali izluščiti tista, ki so bistvena. Tista, ki lahko služijo kot izhodišča za oblikovanje uprizoritvene strategije. Pomemben del delavnice bo posvečen praktičnemu delu; udeleženci se bodo samostojno lotili nekaterih nalog in vaj, nato pa bodo v skupini v zvezi z njimi dobili povratne informacije.

Delavnica je namenjena zlasti pedagogom v vrtcih in osnovnih šolah, ki vodijo razne oblike gledališkega ustvarjanja, gledališke skupine, klube oziroma krožke, in bi se radi (ali pa se že) svojega dela lotevajo nekoliko bolj avtorsko, s prirejanjem oz. uprizarjanjem ne-dramskih književnih del. Delavnica je primerna tako za tiste, ki na področju uprizarjanja ne-dramskih besedil še nimajo izkušenj kot za tiste z izkušnjami. Primerna je tudi za pedagoge, ki jih zanima avtorsko gledališče na splošno. Dobro pa je, da vsi, ki se prijavijo, že imajo nekaj izkušenj na področju gledališkega ustvarjanja ali gledališke pedagogike.

Kotizacija za udeležbo na tridnevnem usposabljanju v celotnem obsegu 12 ur je 85 EUR. Za udeležbo prejmete potrdilo, ki je izdano v skladu z določili Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive in ga boste lahko uveljavljali v vlogi za napredovanje.

Število mest je omejeno (največ 15 udeležencev), zato se prijavite čim prej na naslovu sandra.jenko@slogi.si (potrebni podatki: ime in priimek, ustanova/področje dela, e-naslov).

 

Tjaša Črnigoj je gledališka režiserka, filozofinja in literarna komparativistka. Kot gledališka režiserka in (so)avtorica odrskih priredb ustvarja tako na neodvisni kot na institucionalni gledališki sceni (Gledališče Glej, Moment Maribor, SNG Nova Gorica itd.). Poleg tega deluje tudi kot selektorica festivala Linhartovo srečanje in kot mentorica študentskim gledališkim skupinam. V zadnjem času vodi vse več gledaliških delavnic.

Prijava na dogodek

[ninja_form id=2]