Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja. Foto: Dragan Babič, arhiv SLOGIFoto: Dragan Babič, arhiv SLOGI

Javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

Lokacija: SLOGI - Gledališki muzej, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 26. 09. 2023
Čas: 17.00

Po stalni razstavi Slovenskega gledališkega inštituta HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja vas bo na vodstvu ob Dnevih evropske kulturne dediščine popeljala soavtorica razstave mag. Tea Rogelj, muzejska svetovalka iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja.

Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

Odprto/individualni ogledi stalne razstave: pon.–pet. 9.00–16.00.

Vstop prost!

Lepo vabljeni!