Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2023 s SLOGI – Gledališkim muzejem

Lokacija: Grad Turjak (Turjak 32, Turjak) in SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 23. 09. 2023 – 07. 10. 2023

Ponovno se pridružujemo vseevropski akciji Dnevi evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine. Vstop prost!

 

sobota, 7. oktobra 2023, ob 17.00 (na gradu Turjak)

Mejniki gledališke igre, javno vodstvo po novi stalni razstavi Slovenskega gledališkega inštituta na gradu Turjak


Mejniki gledališke igre

Slovenski gledališki inštitut na gradu Turjak predstavlja novo stalno razstavo, ki obravnava gledališko igro. Na javnem vodstvu bodo obiskovalci lahko odkrivali posamezna historična poglavja in tudi slogovne razlike pri utelešenjih istega dramskega lika. Preko fotografskih, zvočnih in avdio-vizualnih posnetkov bodo spoznavali temeljne poteze posameznih igralskih izrazov ter zasledovali igralske spomine in druge vrste ohranjanja gledališke igre. Vodila bo avtorica razstave Ana Perne, teatrologinja in kustosinja iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja.

 

sreda, 27. septembra 2023 in sreda, 4. oktobra 2023, med 10. in 12. uro (v SLOGI – Gledališkem muzeju) 

Skriti poklici v gledališču, ustvarjalna delavnica, 120 minut, primerno za OŠ 1-3

Gledališki kovček

Gledališka uprizoritev v celoto povezuje različne tipe umetniškega izražanja in ni le delo enega posameznika, temveč zanjo stoji veliko ustvarjalcev z različnimi znanji in spretnostmi. Rezultati njihovega dela so neločljivi in pomembni del predstave, čeprav delujejo ti skriti poklici bolj v zaodrju gledališča. Nekateri gledališki poklici so v današnjem času postali že tako redki, da počasi žal izginjajo. Prav je, da jih spoznamo in cenimo njihovo delo! S pomočjo gledališkega kovčka bomo raziskovali izrazna sredstva gledališča, uprizoritveni proces in gledališke poklice, ki sodelujejo pri nastanku in izvedbi predstav, ter na delavnici razvili tudi umetniške koncepte za svoje predstave.
Število prostih mest je omejeno. Informacije in prijave: sandra.jenko@slogi.si.

 

torek, 26. septembra 2023, ob 17. uri (v SLOGI  – Gledališkem muzeju) 

HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja, javno vodstvo po stalni razstavi

Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava

Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja. Velika storija sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti. Po stalni razstavi vas bo popeljala soavtorica razstave mag. Tea Rogelj, muzejska svetovalka iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja.

Odprto/individualni ogledi stalne razstave v SLOGI – Gledališkem muzeju: pon.–pet. 9.00–16.00.

 

Program DEKD in TKD 2023