Jernej Šugman kot Hamlet v: William Shakespeare, Hamlet, SNG Drama Ljubljana, 1994/95. Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Po sledeh minljive igralske umetnosti

Lokacija: slogi.si
Termin: 04. 09. 2023

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Po sledeh minljive igralske umetnosti

Konec septembra 2023 Slovenski gledališki inštitut na Gradu Turjak odpira novo stalno razstavo.

Temeljna značilnost igralskega dela (in same gledališke umetnosti) je minljivost, zato gledališko igro običajno opišemo kot izmuzljiv umetniški izraz, ki živi v trenutku predstave. Nemogoče ga je ohraniti v celosti njegove uresničitve.

Razstava Mejniki gledališke igre, ki se ozira tudi v zgodovino slovenskega gledališkega ustvarjanja, si ne domišlja, da bo trdno zgrabila neujemljivo, kot tudi ne, da bo med mejnike zajela vsa raznovrstna pretekla igralska udejanjanja. Ponuditi želi izkušnjo občutenja gledališke igre. V dvorani kot razstavnem prostoru, ki poudari neločljivo povezanost igre z gledanjem, bo vabila k odkrivanju posameznih historičnih poglavij in tudi slogovnih razlik pri utelešenjih istega dramskega lika. Metodološko izhaja iz izbranih fotografskih, zvočnih in avdio-vizualnih posnetkov, ki podajajo temeljne poteze posameznih igralskih izrazov. Vsebine, ki bodo postavljene kot dopolnilo v zaodrju dvorane, zasledujejo igralske spomine in druge vrste ohranjanja gledališke igre.

Iz naših zbirk – plakat september 2023: