Iz naših zbirk – Festival Borštnikovo srečanje

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 06. 2023 – 30. 06. 2023

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Festival Borštnikovo srečanje

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Vpeljan je bil leta 1966 na pobudo Frana Žižka, takratnega ravnatelja mariborske drame. Sprva se je imenoval Teden slovenskih gledališč v Mariboru, naziv Borštnikovo srečanje pa je dobil leta 1970, po velikem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku. Takrat je bil prvič podeljen Borštnikov prstan, nagrada za igralski življenjski opus.

V začetku sedemdesetih let je nagrade pričela podeljevati strokovna žirija. Leta 1994 je Rudi Šeligo kot predsednik sveta Borštnikovega srečanja uvedel selektorja tekmovalnega programa, leta 2005 pa je bil v času predsedovanja Toneta Partljiča sprejet tudi pravilnik o delovanju festivala. Štiri leta kasneje, ko je umetniška direktorica festivala postala Alja Predan, se je festival pričel intenzivno odpirati v mednarodni prostor. Leta 2018 je umetniško vodenje festivala prevzel Aleš Novak.

Letos bo 58. Festival Borštnikovo srečanje potekal med 5. in 18. junijem. Na festivalskih prizoriščih se bodo zvrstile številne vrhunske gledališke predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, glasbeni koncerti in strokovna srečanja. Festival se bo sklenil s podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana.

 

Iz naših zbirk – plakat junij 2023: