Foto: William Shakespeare: Hamlet; Narodno gledališče v Ljubljani, premiera 5. oktobra 1941. Na fotografiji Slavko Jan kot Hamlet (vir: SLOGI)

Hamlet na Slovenskem

Lokacija: Cankarjev dom
Termin: 11. 01. 2016 – 11. 03. 2016

Kulturnozgodovinska razstava ob 400-letnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara (1564-1616). Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Cankarjevim domom.

 

Shakespearov Hamlet že več kot štiri stoletja navdihuje gledališčnike, pesnike, mislece in »navadne« ljudi – živi tudi v zavesti tistih, ki ga niso nikoli prebrali ali gledali. Vsako obdobje najde v njem druge izzive in podtone. V slovenščini je na odru prvič zazvenel 28. decembra 1899 v ljubljanskem Deželnem gledališču v režiji Rudolfa Inemanna, ki je odigral tudi naslovno vlogo. Na razstavi Hamlet prvič zazveni tudi v stripu Andreja Potrča, objavljenem v celoti v katalogu razstave, razstava pa nam predstavi tudi vse slovenske Hamlete, se sprehodi skozi zgodovino uprizarjanja Hamleta na Slovenskem, pregleda, kako se znameniti Biti ali ne biti bere in sliši v različnih slovenskih prevodih … Vstop prost.

 

Avtorica razstave: Mojca Jan Zoran

Postavitev: Ana Rahela Klopčič

Grafično oblikovanje: Maja Gspan

Avtor stripa: Andrej Potrč; prevod*: Srečko Fišer; razvoj likov: Ciril Horjak; priprava teksta za strip: Tadej Golob, Ciril Horjak, Mojca Jan Zoran; priprava oblakov z besedilom: Dejan Kotnik (*uporabljen je zadnji prevod Hamleta v slovenščino, ki ga je ustvaril Srečko Fišer za uprizoritev v SNG Drama Ljubljana leta 2013)

 

Razstava, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Cankarjevim domom, je uvod v festival Shakespeare za vedno, s katerim se Cankarjev dom spominja obletnice smrti tega velikega dramatika. Razstavo je v ponedeljek 11. januarja 2016 odprla ministrica za kulturo mag. Julijana Bizja Mlakar. Na ogled je bila do 14. marca 2016.

 

 

 

 

Virtualna razstava Slovenski Hamleti

 

Kot nadaljevanje razstave Hamlet na Slovenskem smo Slovenski gledališki inštitut in Novi Zato. v sodelovanju s slovenskimi gledališči, centrom Prodok teater TV, Zgodovinskim arhivom Celje in Radiom Slovenija pripravili tudi virtualno razstava ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara.

Razstava Slovenski Hamleti predstavlja triindvajset slovenskih Hamletov, triindvajset slovenskih gledaliških prvakov, ki so Shakespearovega kraljeviča Danskega interpretirali v dvaindvajsetih slovenskih uprizoritvah, od leta 1899 do leta 2013, ter zvočne posnetke znamenitega monologa Biti ali ne biti, v šestih slovenskih prevodih, ki jih interpretira Branko Šturbej (režija: Aleš Jan; posneto v studiu Radia Slovenija).

Virtualna razstava Slovenski Hamleti

 

 

 

W. Shakespeare: Hamlet, znameniti monolog v različnih slovenskih prevodih (izvajalec: Brane Šturbej; režija: Aleš Jan; posneto v studiu Radia Slovenija, vir: SLOGI)

Študenti dramaturgije UL AGRFT so pripravili poseben projekt, ki bo potekal ob razstavi Hamlet na Slovenskem. Projekt Hamlet twitter, ki temelji na ideji Stoppardovega 15-minutnega Hamleta, je nastal v okviru predmeta Zgodovina gledališča na AGRFT in v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom.

 

 

DELAVNICE ob razstavi Hamlet na Slovenskem
Za skupine osnovnih in srednjih šol
(Konferenčna dvorana M1 Cankarjevega doma).

 

Elizabetinsko gledališče (vodenje z delavnico, 90 minut, OŠ, SŠ)
Na razstavi se bomo srečali z uprizoritvami Hamleta na Slovenskem in se ob tem vprašali, kako je Shakespeare v svojih časih uprizoril to tragedijo. Udeleženci se bodo seznanili s Shakespearjevo dobo in gledališkim življenjem tega časa. Sprehodili se bodo skozi renesančna gledališča Londona in izvedeli, kako je bila takrat videti gledališka predstava in kako je potekala.

Nekaj je gnilega v danski državi (vodenje z delavnico, 90 minut, OŠ 3, SŠ)
Številni citati iz drame Hamlet so našli svojo pot v naš vsakdan. Vprašali se bomo, kaj nekateri izbrani izreki pomenijo in kaj nam povedo o dramskih likih. Svoje asociacije in misli bodo udeleženci po skupinah prikazali v kolažih, v katerih bodo besede povezali z vizualnim gradivom in tako spoznali sporočilnost Shakespearjeve tragedije.

Biti ali ne biti Hamlet (vodenje z delavnico, 120 minut, OŠ 3, SŠ)
S pomočjo stripa bodo udeleženci spoznali ali obnovili vsebino Hamleta in si na razstavi ogledali, kako so Shakespearjevo tragedijo uprizorili pri nas v različnih obdobjih, z različnimi pristopi in v različnih medijih. Nato se bodo udeleženci tudi sami preizkusili v igranju krajših prizorov in dramskim likom vtisnili svoj pečat.

 

Posamezna delavnica: 3,5 EUR/osebo

Voden ogled razstave za predhodno najavljene organizirane skupine (od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro): 2 EUR/osebo (1,50 EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence)

 

Prijave za delavnice in vodene oglede razstave: mihael.cepeljnik@slogi.si in kristina.jermancic@cd-cc.si.

 

Vsaka skupina prejme ob prijavi gradivo za pripravo na obisk razstave in delavnice, med drugim Hamleta v stripu, da se že pri pouku seznanijo z vsebino drame. Po obisku udeleženci prejmejo križanko na temo Hamlet, ki bo nastala v sodelovanju z zavodom Novi Zato., skrbnikom osrednjega slovenskega gledališkega portala SiGledal. Z reševanjem križanke bodo udeleženci delavnic še utrdili znanje snovi iz Hamleta.