Glej 50 let: Margina v družbi in na odru, pogovor

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 18. 02. 2020
Čas: 18.00
Vstop prost!

V zadnjih letih je vključevanje družbeno depriviligiranih skupin v umetnost postala razpisna norma. Vse prevečkrat se zgodi, da z ljudmi, ki so zaradi različnih oblik zatiranja potisnjeni na družbeno margino, zaradi sistemskih ovir le stežka sodelujemo trajnostno, vključujoče ter skupnostno. Vseeno pa so različni akterji skozi leta razvijali raznovrstne metodologije dela, ki poskušajo te izzive preseči.

Na kakšen način lahko v gledališču vzpostavimo družbeno margino kot polje boja za družbene spremembe in ne le kontinuirano ponavljanje prekarnega družbenega položaja različnih marginaliziranih skupin? Kakšne so metodologije in načini dela, s katerimi lahko do teh tem pristopamo? Kakšne so pri vključevanju targetiranih skupin nevarnosti in kakšne priložnosti za opolnomočenje?

Z gosti bomo predstavili primere dobrih praks ter odprli dileme, ki se pojavljajo ob njihovem delu.

Moderatorka: Alja Lobnik

Gostje:

Tin Grabnar in Hana Vodeb, avtorja projekta Starci

Goran Injac, Slovensko mladinsko gledališče

Tea Hvala, Mesto žensk

Alen Jelen, ŠKUC gledališče

Anja Pirnat, Gledališče Glej

 

Naslednji pogovori

17. marec 2020, ob 17. uri: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču (moderira Alma R. Selimović)

21. april 2020, ob 18. uri: Izginjajoči gledališki poklici (moderira Jure Novak)

19. maj 2020, ob 18. uri: Izzivi družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin)

Vsi pogovori bodo potekali v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana). Soorganizirata jih Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut.

 

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organizira serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Serijo bo med 4. in 6. junijem 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater.

 

Posnetek pogovora Glej 50 let: Margina v družbi in na odru (18. 2. 2020)

 

Fotoutrinki pogovora Glej 50 let: Margina v družbi in na odru (18. 2. 2020)