Foto: Jernej Čampelj

Novo vodstvo Slovenskega gledališkega inštituta

Lokacija:
Termin: 15. 12. 2022

Vodenje naše ustanove je zaključila dramaturginja, teatrologinja in muzejska svetovalka Mojca Kreft. V Slovenskem gledališkem muzeju (SGM) je v letih 2001–2009 skrbela za zvočni arhiv, v obdobju od 14. februarja do 14. decembra 2022 pa je opravljala funkcijo vršilke dolžnosti direktorice javnega zavoda Slovenski gledališki inštitut (naslednika SGM).

S 15. decembrom 2022 je petletni mandat direktorja SLOGI prevzel dr. Gašper Troha.

Dr. Gašper Troha je doktoriral na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s sociologijo literature, še posebej z vprašanji sodobne svetovne in slovenske dramatike in gledališča. Predaval je na Filozofski fakulteti, deluje pa tudi kot raziskovalec na AGRFT Univerze v Ljubljani.

Objavljal je v številnih domačih in tujih znanstvenih revijah. Med drugimi je soavtor knjig Zgodovina in njeni literarni žanri (Cambridge Scholars Publishing, 2008), Literarni modernizem v »svinčenih« letih (Študentska založba, 2008) in Lojze Kovačič: življenje in delo (Študentska založba, 2009). Leta 2015 je izdal monografijo Ujetniki svobode o razvoju slovenske dramatike in gledališča v socializmu.

 

Foto: Jernej Čampelj