Alenka Bartl, kostumografka. E-razstava

Lokacija: Osrednji slovenski gledališki spletni portal SIGLEDAL
Termin: 07. 08. 2012

Slovenski gledališki muzej je nedavno pripravil pregledno razstavo kostumografskega opusa Alenke Bartl – na ogled je bila od aprila do junija 2012 v Narodni galeriji v Ljubljani. Izjemni ustvarjalkin opus, odziv obiskovalcev, pa tudi možnosti, ki jih ponuja svetovni splet, so avtorje projekta spodbudili, da v sodelovanju z zavodom Novi Zato. »podaljšajo življenje razstave« oziroma pripravijo njeno virtualno nadaljevanje.

 

Simbol trajne vezi z Gledališčem

»Tradicija ni ohranjanje pepela, temveč predajanje plamena.« (Thomas More)

 

Alenka Bartl ima za seboj izjemno bogato ustvarjalno kariero. Še pred diplomo na Akademiji uporabnih umetnosti v Beogradu je v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja zasnovala prve dramske, operne in baletne kostumografije v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani – bila je ena prvih slovenskih poklicnih kostumografk z univerzitetno izobrazbo iz likovne umetnosti in kostumografije.

 

V petinpetdesetih letih je ustvarila več kot 500 gledaliških kostumografij, sodelovala pri kakih štiridesetih filmskih in televizijskih produkcijah ter postavila temelje slovenske katedre za kostumografijo – kot redna profesorica je zaznamovala generacije študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost v Ljubljani.

 

KOLOFON
E-razstava: Slovenski gledališki muzej (zanj: Ivo Svetina) in Novi ZATO. (zanj: Samo M. Strelec)

Odprtje: 25. oktobra 2012, Borštnikovo srečanje, Maribor

Kustosinja razstave: mag. Tea Rogelj

Izbor skic: Alenka Bartl in Tea Rogelj

Identifikacija in popis skic: Ana Perne in Tea Rogelj

Digitalizacija:Dušan Nelec

Lektorica: Jana Lavtižar

Prevajalka v angleški jezik: Maja Visenjak Limon

Računalniška zasnova digitalnih zbirk in virtualne razstave na portalu www.sigledal.org: Gregor Matevc