Aleš Valič kot Jožef v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha, ob 50-letnici Gleja

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Junija 2020, ob 50-letnici Gleja predstavljamo fotografijo Aleša Valiča kot Jožefa v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha v prevodu, režiji in scenografiji Eduarda Milerja (premiera 24. 4. 1983).

Ob 50-letnici Gleja, najstarejšega neinstitucionalnega gledališča v slovenskem prostoru

25. 6. 1970 je v Viteški dvorani Križank premierno uprizorjena prva predstava gledališča, ki je uradno ustanovljeno dober teden dni pozneje kot Eksperimentalno gledališče Glej. Njegova zgodba se vrti tudi v okvirih pogojev dela; med ključnimi gre vsekakor izpostaviti problem stalnega prostora, zaradi katerega lahko začetno obdobje gledališča označimo kot dolgo, skoraj poldrugo desetletje trajajoče iskanje ustvarjalnega zavetja. Otvoritvena predstava današnjega prostora na Gregorčičevi ulici 3 (bivšega skladišča Državne založbe Slovenije) je Ela Herberta Achternbuscha v prevodu, režiji in scenografiji Eduarda Milerja (premiera 24. 4. 1983).

Fotografijo je leta 1983 posnel Tone Stojko in pripada njegovemu obsežnemu opusu gledaliških fotografij, ki ga hrani Ikonoteka SLOGI – Gledališkega muzeja. Leta 1983 je Stojko pripravil tudi razstavo gledaliških fotografij; zanjo je prejel nagrado Prešernovega sklada, kot tudi Aleš Valič za več igralskih stvaritev, med katere sodi vloga Jožefa (na fotografiji v ospredju; v ozadju Alja Tkačev kot Ela).

Iz naših zbirk – plakat junij 2020:

 

Aleš Valič kot Jožef v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha v prevodu, režiji in scenografiji Eduarda Milerja (premiera 24. 4. 1983). Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Drugo