Priprave na festival, 12. Teden slovenske drame. Fotografija: Miško Kranjec, Delo, 10. 2. 1982, arhiv SLOGI – Gledališki muzej.Fotografija: Miško Kranjec, Delo, 10. 2. 1982, arhiv SLOGI – Gledališki muzej.

Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Teden slovenske drame – 50 let, E-razstava

Lokacija: Museu.MS
Termin:

Gledališčniki radi rečejo, da je vsaka premiera – še zlasti pa krstna uprizoritev – slovenskega dramskega besedila za gledališče praznik. In zato je letošnje leto 2020 za slovensko gledališče praznično – praznovali naj bi jubilejni 50. Teden slovenske drame. Žal pa so bili organizatorji zaradi epidemije novega korona virusa primorani odpovedati festival, odpadli pa so tudi številni načrtovani vzporedni dogodki in prireditve.

Za polstoletno obletnico smo Prešernovo gledališče Kranj, SLOGI – Gledališki muzej in Gorenjski muzej v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija pripravili pregledno razstavo o festivalu. Na ogled je bila od maja do začetka oktobra v Gorenjskem muzeju v Kranju. Žal si jo je iz znanih razlogov ogledalo veliko manj obiskovalcev, kot bi si želeli. Zato vsaj del gledaliških gradiv, ki smo jih uporabili na »fizični« razstavi, predstavljamo na spletu, v okviru e-razstave Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Teden slovenske drame – 50 let. Pripravila jo je mag. Tea Rogelj in v njej zajela utrinke s festivala, Grumove nagrajence, prejemnike nagrad za mladega dramatika, uprizoritve, ki so prejele veliko oz. Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala ter nagrado občinstva, ob tem pa vključila izbor festivalskih plakatov.

Prijazno vabljeni k ogledu!

 

 

Avtorica razstave: mag. Tea Rogelj, višja kustosinja, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej.