SLOGI na 55. Festivalu Borštnikovo srečanje

Lokacija: Maribor
Termin: 12. 10. 2020 – 25. 10. 2020

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS ter na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč je Festival Borštnikovo srečanje v soglasju z Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor sprejel zahtevno odločitev, da ne izvede osrednjega dela festivala s tekmovalnim programom in letošnjo festivalsko edicijo zaključi v petek, 16. 10. 2020 s podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču in predstavo Plameneča voda v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Reke (HR).

12.–14. oktober / SNG Maribor, Slovenska 27, Maribor

Mlado gledališče, strokovno izobraževanje, namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol ter gledališkim ustvarjalcem, umetnikom in drugim strokovnim delavcem v kulturnih ustanovah.

13. oktober in 20. oktober ob 14.05 / SNG Maribor, Slovenska 27, Maribor

Oder, oddaja o sočasnem gledališču: 50 let Borštnikovega prstana, javno predvajanje oddaje, 3. program Radia Slovenija – ARS. Prva oddaja je posvečena prejemnicam, druga pa prejemnikom Borštnikovega prstana. Z odlomki iz zvočno posnetih predstav, arhivskih posnetkov, v katerih nastopa več prejemnic in prejemnikov Borštnikovega prstana in tudi z anekdotičnimi ter s stvarnimi paberki.

15. in 16. oktober / Vetrinjski dvor, Vetrinjska 30, Maribor

Senzorialno v gledališču – na sledi vonjav v vsakdanjem življenju in onkraj njega, mednarodna konferenca. Cilj simpozija je spodbuditi raziskave in razprave o senzorialnem v gledališki kulturi in razprostreti krila teorije in refleksije tudi na poetike čutov kolumbijskega gledališkega režiserja Enriqueja Vargasa in njegovih privržencev. Cilj je tudi povezati sodobno senzorialno gledališče in kulturo z Victorjem Turnerjem in njegovim “prestopanjem praga, ki ločuje dve ločeni področji, tisto, povezano s predritualnim ali preliminarnim statusom subjekta, drugo pa z njegovim postritualnim ali postliminalnim statusom”.

21. oktober ob 17.00 / SNG Maribor, Slovenska 27, Maribor

Poklon Velikanom slovenskega gledališča, portreti prejemnic in prejemnikov Borštnikovega prstana, odprtje razstave. Razstava prve serije portretov znotraj projekta, ki ga bo avtor Marjan Platovšek v naslednjih letih nadaljeval z obrazi še drugih nosilcev najvišjega igralskega odličja za življenjsko delo pri nas.

12.–25. oktober / SNG Maribor, Slovenska 27, Maribor

Knjige na FBS, skupaj z drugimi Slovenskimi gledališkimi založniki predstavljamo novitete, temeljna dela in založniške zanimivosti, namenjene strokovni in tudi širši javnosti.

Po festivalu pa se bomo pogovarjali z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana.