Pripravljamo mednarodni simpozij Umetnost kamišibaja, Beseda podobe in podoba besede.

Mednarodni simpozij Umetnost kamišibaja. Beseda podobe in podoba besede

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 10. 05. 2018 – 12. 05. 2018

Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru (butai). Že ime samo pove, da gre za japonsko gledališko obliko: kami pomeni japonsko papir in šibaj gledališče, drama. Običajni (japonski) japonski kamišibaj ima različno število slik: preprosti kamišibaji za otrok izdelki lahko tudi samo po pet ali sedem, običajno pa imajo kamišibaji od 12 do 16 slik. Te se, podobno kot v stripu, publiki ob pripovedovanju kažejo druga za drugo. Pomembno je, da slike čim bolj domiselno prikažejo najbolj pomembne in zanimive dele v pripovedovani zgodbi.

 

Med 10. in 12. majem 2018 pripravljamo Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), Društvo Zapik in Društvo kamišibaj Slovenije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in veleposlaništvom Japonske v Sloveniji mednarodni simpozij Umetnost kamišibaja, Beseda podobe in podoba besede.

 

Na simpoziju se bomo posvetili fenomenu kamišibaj gledališča, ki omogoča v času digitalizacije in globalizacije avtentičnost komunikacije in možnost uresničenja umetniške svobode v neposrednem soočenju z gledalcem. V sodobnem, globaliziranem in digitaliziranem svetu ponuja kamišibaj možnost zanimive analogne, kreativne, umetniške in medosebne komunikacije. Kot izvorna japonska umetniška forma dobiva kamišibaj v različnih kulturah različne vsebinske in oblikovne interpretacije. Njegova minimalistična in sinkretična forma pa zastavlja tudi številna vprašanja – ne le ustvarjalcem, temveč tudi strokovnjakom in raziskovalcem z različnih področij. Simpozij je osrednji dogodek SLOGI v Evropskem letu kulturne dediščine in vzpostavlja dialog med različnimi kulturami in interpretacijami kulturne dediščine.

 

ZBORNIK PRISPEVKOV

 

Program mednarodnega simpozija

 

10. MAJ – POVZETKI IN BIOGRAFIJE

11. MAJ – POVZETKI IN BIOGRAFIJE

12. MAJ – POVZETKI IN BIOGRAFIJE

 

 

Delovni jezik simpozija je angleščina. Skladno z določili 25. člena Zakona o javni rabi slovenščine je slovenščina zagotovljena na obvestilni ravni.

 

V okviru večernega programa simpozija bo potekalo tudi pestro kamišibaj dogajanje s KAMIŠIBAJ PREDSTAVAMI. VSTOP PROST!:

četrtek, 10. maja ob 18. uri
Kamišibaj predstave za otroke
Prijatelji na deževni dan in druge zgodbe z Gledališčem Zapik.

petek, 11. maja ob 19.30
Mednarodna kamišibaj revija – International Kamishibai Open
Cvetober slovenskega in mednarodnega kamišibaja s kamišibajkarji od Japonske do ZDA.

petek, 11. maja ob 22. uri
Nočni program – kamišibaj za odrasle
Izbor kamišibaj predstav namenjenih odraslemu občinstvu (16+).

sobota, 12. maja ob 19.30
Kamišibaj predstave
Izbor slovenskega kamišibaja.

 

Društvo kamišibaj Slovenije9. maja 2018 pa bo na pobudo Društva kamišibaj Slovenije potekal tudi vseslovenski maraton kamišibajaZaigraj kamišibaj! – sodeluje lahko vsak in povsod! Več

 

 

9. maja 2018 bo v okviru projekta Gleda(l)išče potekalo tudi strokovno izobraževanje Kamišibaj in ustvarjalno pripovedovanje zgodb. Več

 

Mednarodni simpozij organiziramo Slovenski gledališki inštitut, Društvo Zapik in Društvo kamišibaj Slovenije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.