Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 9, številka 2

Lokacija: spletna platforma Zoom
Termin: 18. 01. 2022
Čas: 10.00

Druga številka devetega letnika prinaša obsežen tematski blok o senzorialnem gledališču, dopolnjujejo ga tri aktualne razprave o slovenskem in mednarodnem gledališkem dogajanju ter recenzija Rapsodije za gledališče francoskega filozofa Alaina Badiouja.

Cilj številke je predstaviti eseje uglednih znanstvenikov in umetnikov s področij uprizoritvenih ved, antropologije, filozofije in psihologije umetnosti ter senzorialnih gledaliških praks. Znanstveniki in umetniki v razpravah in esejih skušajo opredeliti, kako senzorialna metoda s poudarkom na vonju aktivira proces samopreiskovanja s pomočjo razpiranja podob, spominov in asociacij. Kako izgrajuje specifično samorefleksijo in samozavedanje. Kako uprizoritvene in vizualne umetnosti uporabljajo vonjave; kakšen je prispevek senzorične revolucije k prihodnosti umetnosti in kulture, lokalno in globalno. V številki so zbrani prispevki, ki obravnavajo specifične uprizoritvene prakse (Barbara Orel, Barbara Pia Jenič, Tomaž Toporišič), uprizoritveno umetnost in uprizarjanje v senzorični kulturi (Enrique Vargas, Igor Areh), ter se ukvarjajo s senzorialnim kot možnim orodjem za socialno mediacijo in povezovanje različnih družbenih skupin (Caro Verbeek, Peter de Cupere, Simon Hajdini, David Howes in Rajko Muršič). Kot taka je stičišče različnih perspektiv, različnih pogledov, za katere menimo, da odpirajo nove poglede na pojave vonja v vsakdanjem življenju, teoriji in izvajalskih praksah.

Tematski blok dopolnjujejo razprava Milene Mileve Blažič o lutkovni igri Jurček in trije razbojniki Alenke Gerlovič, Petre Pogorevc o okoliščinah nastanka drame Inflamation du verbe vivre Wajdija Mouawada ter pregled koncepta skupnosti v eksperimentalnih in institucionalnih slovenskih gledališčih med letoma 1955 in 1967 izpod peresa Primoža Jesenka. Recenzijo Rapsodije za gledališče Alaina Badiouja je pripravila Zala Dobovšek.

Revijo so 18. 1. 2022 na spletni platformi Zoom predstavili:

dr. Gašper Troha, urednik,

Barbara Pia Jenič in dr. Tomaž Toporišič, urednika tematskega bloka v tokratni številki.

Arhivski posnetek predstavitve druge številke devetega letnika revije Amfiteater

Revija je vključena v MLA International Bibliography (Directory of Periodicals), Scopus in DOAJ. Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.