Pogovorno-literarni večer: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991)

Lokacija: Klub Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana
Termin: 20. 09. 2021
Čas: 20.00
Ob izidu knjige Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) vas vabimo na pogovorno-literarni večer, ki bo v ponedeljek, 20. septembra 2021, ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.

S sodobniki in prijatelji igralke – Silvijem Božičem, Vinkom Möderndorferjem in Nino Skrbinšek – ter s piscem spremne besede Primožem Jesenkom se bo pogovarjala urednica Mladinske knjige Nela Malečkar. Odlomke iz knjige bo brala Sonja Polanc.

Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča in filma vpisala kot markanten igralski original, kot interpretka z visoko govorno kulturo, kot pesnica, prevajalka in avtorica dramskih del. Bila je ena prvih izstopajočih igralk Mladinskega gledališča Ljubljana, krajši čas igralka ‘na svobodi’, nato članica Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ob tem je bila gonilna sila več gledaliških skupin zunaj institucije, pa tudi avtorica dnevniške proze (nastajajoče med letoma 1962 in 1991), ki jo celovito odkrivamo šele danes. Njen igralski historiat odseva temeljne in intenzivne premike v razvoju slovenskega gledališča po letu 1945. Ti dnevniki spregovorijo z neobičajno močjo o svobodi in osamljenosti, med vrsticami, a nič manj jasno, pa tudi o odnosu družbe do umetnosti in umetnikov, zato so njeni zapisi še vedno aktualni. Izbrani dnevniki so izšli v sozaložbi Slovenskega gledališkega inštituta in Mladinske knjige, izbor in prepis pa je delo Mihaela Glavana, Primoža Jesenka, Staše Mihelčič in Ksenije Kaučič. Več o knjigi >>

Lepo vabljeni!

Dogodka se lahko udeležite s predložitvijo veljavnega dokazila PCT o prebolelosti COVIDA-19, cepljenju ali negativnem izvidu testiranja.