Nacionalni mesec skupnega branja 2019 v SLOGI

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 08. 09. 2019 – 13. 10. 2019

Pridružujemo se vseslovenski akciji Nacionalni mesec skupnega branja 2019, ki poteka od 8. septembra (mednarodnega dneva pismenosti) do 13. oktobra 2019 (zaključek ®Tedna otroka). Letos v SLOGI skupaj vstopimo v svet Cankarjeve dramatike (razpisani sklop iz književnosti za izpit splošne mature iz slovenščine 2020) in v Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 pripravljamo tematsko strokovno izobraževanje za učitelje, dve brezplačni delavnici in FB akcijo:

 

Berimo v SLOGI!Ob stoletnici krstne uprizoritve drame Ivana Cankarja Hlapci, FB akcija

8. 9. – 13. 10. 2019, FB SLOGI

Tudi letos v Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 pripravljamo bralno akcijo Berimo v SLOGI!, ki jo bomo tokrat posvetili letošnji stoletnici krstne uprizoritve drame Ivana Cankarja Hlapci.

Hlapci, ki so izšli leta 1910, so v hipu povzročili škandal in ogorčene odmeve, cenzura je prepovedala uprizoritev na odru. Uprizorjeni so bili šele po Cankarjevi smrti v obnovljenem Slovenskem gledališču v Trstu 31. maja 1919 v režiji Milana Skrbinška. Točno po 100. letih krstne uprizoritve je Slovenski gledališki inštitut v jubilejni 100. številki svojih Dokumentov izdal monografijo Stoletje Hlapcev: Ob stoletnici krstne uprizoritve drame Ivana Cankarja Hlapci. »Stoletje Hlapcev predstavlja bogato zgodovino slovenskega gledališča s široko paleto razmislekov, režijskih poetik in velikih igralskih kreacij.« Diana Koloini, urednica monografije Stoletje Hlapcev.

Z bralno akcijo Berimo v SLOGI! vam bomo v Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 na FB strani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) predstavili vse povzetke prispevkov monografije Stoletje Hlapcev; povzetke razprav in zapisov Roka Andresa, dr. Blaža Lukana, dr. Tomaža Toporišiča, mag. Ane Kocjančič, dr. Nine Žavbi, dr. Alda Milohnića, dr. Igorja Žunkoviča, Benjamina Zajca, Eve Kučera Šmon, Mileta Koruna, mag. Sebastijana Horvata, Janeza Pipana in Dušana Jovanovića ter povzetke arhivskih zapisov Osipa Šesta, Cirila Debevca in Slavka Jana.

Več o monografiji

 

V svetu Cankarjeve dramatike, strokovno izobraževanje s področja gledališča in dramatike za učitelje, profesorje, mentorje gledaliških skupin ter koordinatorje kulturno-umetnostne vzgoje

6. 9. 2019, 15.30–21.30 (8 ur), Slovenski gledališki inštitut in SNG Drama Ljubljana, 20 EUR/osebo

Skupaj vstopimo v svet Cankarjeve dramatike (razpisani sklop iz književnosti za izpit splošne mature iz slovenščine 2020) ter podrobneje spoznajmo gledališko in družbeno-politično življenje v njegovi dobi. Na izobraževanju se bodo prepletla strokovna predavanja, ustvarjalne vaje ter predstavitve gradiv iz uprizoritev za celostno teoretsko in praktično obravnavo tematike.
Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na naslovu sandra.jenko@slogi.si.

 

Gledališče Cankarjeve dobe, vodstvo z delavnico za učence 3. triade OŠ in dijake SŠ

19. 9. 2019, 10.00–12.00, Slovenski gledališki inštitut, brezplačno

Na razstavi bomo spoznali pogled Ivana Cankarja na ljubljansko gledališko življenje poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja ter ga postavili v zgodovinski kontekst. Na primeru izbranih Cankarjevih dram bomo nato na ustvarjalen način raziskovali vodilne teme in sporočila. Z delavnico bomo vstopili v svet Cankarjeve dramatike (razpisani sklop iz književnosti za izpit splošne mature iz slovenščine 2020).
Delavnica je namenjena skupini do 30 dijakov. Prijave zbiramo na naslovu sandra.jenko@slogi.si.

 

Cankarjanska ustvarjalnica, ustvarjalna delavnica za učence 1. in 2. triade OŠ

26. 9. 2019, 10.00–12.00, Slovenski gledališki inštitut, brezplačno

Ustvarjalno se bomo sprehodili skozi zgodovino gledališča, spoznali gledališke poklice in izrazna sredstva ter na poti srečali tudi Ivana Cankarja. Skupaj bomo prebrali in odigrali njegovo črtico Pehar suhih hrušk. Obisk SLOGI – Gledališkega muzeja bomo zaključili z izdelovanjem pisanih knjižnih kazalk.

Delavnica je namenjena skupini do 30 učencev. Prijave zbiramo na naslovu sandra.jenko@slogi.si.