Klasiki v stripu

Lokacija: slogi.si
Termin: 08. 05. 2023

Izšel je strip Antigona, zadnji v trilogiji Klasiki v stripu!

Celotno zbirko lahko kupite tukaj.

KLASIKI V STRIPU

Dramatika je literarna zvrst in hkrati uprizoritvena predloga. Bistvo dramske pisave je dialog – dvo-govor, izmenjava mnenj. Skozi dialog se ustvarjajo, izražajo in mirijo nasprotja, ustvarjajo sozvočja, sprejemajo drugačnosti, gradijo medčloveški odnosi, izražajo temeljne človeške in človekove resnice o svetu, mestu in vlogi človeka v njem, … Od svojih začetkov v antični Grčiji je dramatika univerzalen prostor dialoškega razmisleka o temeljnih človekovih vrednotah in medčloveških odnosih.

V obdobju 2019 – 2023 Slovenski gledališki inštitut s partnerjema iz Poljske (Gledališki inštitut Zbigniewa Raszewskega, Varšava) in Slovaške (Gledališki inštitut, Bratislava) koordinira mednarodni projekt Klasiki v stripu: Vzorčni model inovativne kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli. Projekt sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

V projektu so izšli trije stripi:

  • Alfred Jarry: Kralj Ubu (avtor stripa: Ciril Horjak/dr. Horowitz)
  • William Shakespeare: Romeo in Julija (avtor stripa: Juraj Martiška)
  • Sofoklej: Antigona (avtor stripa: Daniel Chmielewski)

Vizualni umetniki, avtorji stripa

Ciril Horjak (1975), slovenski vizualni umetnik, v svetu stripa znan tudi kot dr. Horowitz, je že konec osemdesetih let dvakrat zapored prejel prvo nagrado na natečaju mladinskega avtorskega stripa v Novem Sadu (Srbija). Konec devetdesetih let je začel objavljati stripe v najbolj znani slovenski reviji Stripburger. Novembra 2003 je izdal svoj prvi stripovski album Ride. Leta 2011 je za svoje delo na področju izobraževanja prejel nagrado Andragoškega centra Slovenije (ACS, 2010). Je ilustrator in karikaturist za slovenski časopis Večer, kjer je začel ilustrirati leta 2007, odtlej pa je zanj ustvaril že preko 1000 ilustracij. Za svoje časopisne ilustracije je prejel tudi novinarsko nagrado za izstopajoče dosežke Društva novinarjev Slovenije (DNS, 2017). Gostuje na številnih slovenskih šolah in fakultetah, kjer predava o stripu. Sodeluje z mladimi z avtizmom in vodi različne delavnice, je zaželen pripovedovalec zgodb na mnogih festivalih in prireditvah. Njegove ilustracije so objavili tudi ugledni časopisi, kot so Politiken, The Guardian, The Chicago Tribune, Le Monde ali Die Zeit.

Več informacij (AN)

Juraj Martiška (1969), slovaški vizualni umetnik se osredotoča na ilustracije knjig, prostoročno slikanje in grafično oblikovanje. Ilustriral je številne učbenike in knjige za otroke in mladino. Leta 1990 je s svojim prvencem Otok Samar (Ostrov Samar) začel objavljati stripe v reviji Verjemi! (Ver). Od leta 1992 je v reviji Svetloba (Svetlo) objavil številne stripe, kot so izvirni stripi Veliki prijatelj (Veľký priateľ ), Skrbi kralja Mihaela (Starosti kráľa Michala) ali Vesoljski romarji (Vesmírni pútnici). Sodeloval je tudi z revijo Mala čebelica (Včielka) ter z revijama AHA in Raziskovalec (Výskumník). Juraj Martiška je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Ľudovíta Fulle za svoje dosežke v knjigah za otroke in mladino ter večkratna priznanja Najlepše knjige Slovaške (Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska) in Najlepša otroška knjiga (Najkrajšia detská kniha). Mednarodna zveza za mladinsko književnost(IBBY – International Board on Books for Young People) je njegova dela leta 2012 in 2020 uvrstila na prestižni Častni seznam (Honour List).

Več informacij (AN)

Daniel Chmielewski (1983), poljski avtor stripov in otroških knjig. Napisal in ilustriral je strip Jaz, Nina (I, Nina), priredbo romana dobitnice Nobelove nagrade Olge Tokarczuk Anna In v grobnicah sveta (Anna In w grobowcach świata). Leta 2018 je bil strip izdan na Poljskem, leta 2021 je načrtovan še izid v ZDA pri založbi Uncivilized Books. Daniel Chmielewski je avtor stripovskega albuma Voajerji (Voyeurs), ki ga je ilustriral Marcin Podolec in je bil objavljen na Poljskem in v Franciji. Je ilustrator kratkega stripa Zadnji roman Jamesa Joycea (The last novel of James Joyce) Petra Milligana in skupaj s psihiatrinjo Katarzyno Szaulińsko soavtor stripa Črni valovi (Czarne fale) – stripa, ki prikazuje, kako se spoprijeti z depresijo, in ki je namenjen najstnikom na Poljskem ob posebej pripravljenih šolskih delavnicah. V treh kulturnih centrih v Varšavi poučuje stripovsko pripovedovanje, izdeluje snemalne knjige za televizijo in ilustracije za pomoč pri delu športnih psihologov.

Več informacij (AN)