Fotografija Tomija Janežiča ob pripravi slikovnega gradiva za gledališki list uprizoritve Equus v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega (premiera 18. 4. 1996). Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Equus, prva profesionalna režija nagrajenca Prešernovega sklada 2021

Lokacija: slogi.si
Termin: 09. 02. 2021

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Februarja 2021 se posvečamo Tomiju Janežiču, nagrajencu Prešernovega sklada 2021 in Equusu, njegovi prvi profesionalni režiji.

Eno od nagrad Prešernovega sklada, najvišje državno priznanje za vrhunske umetniške dosežke, je letos prejel gledališki režiser TOMI JANEŽIČ, in sicer za predstavi še ni naslova ter Sedem vprašanj o sreči, ki ju je v slovenskem gledališkem prostoru ustvaril po več letih izjemno uspešnega umetniškega delovanja v tujini.

Prejemnik številnih domačih in tujih nagrad je diplomiral in magistriral iz gledališke režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je danes zaposlen kot redni profesor. Izpopolnjeval se je na področju psihodrame, ob režijskem delu pa se je v mednarodnem prostoru uveljavil tudi kot strokovnjak za različne igralske tehnike. Raziskavam s področja igre se posveča od leta 1996, ko je kot režiser tudi profesionalno debitiral s postavitvijo igre Equus Petra Shafferja in po mnenju kritika Vladimirja Kocjančiča »s svojo prvo režijo pokazal vso zrelost mladosti.«

Fotografija Tomija Janežiča je nastala ob pripravi slikovnega gradiva za gledališki list uprizoritve Equus v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega (premiera 18. 4. 1996). Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

 

Iz naših zbirk – plakat februar 2021: