Tone Stojko. Vir: Arhiv SNG Drama Ljubljana/Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Samorog Gregorja Strniše in 90-letnica rojstva Gregorja Strniše

Lokacija: slogi.si
Termin: 02. 11. 2020

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Novembra 2020, v obeležju nedavne 90-letnice rojstva Gregorja Strniše, predstavljamo fotografijo z uprizoritve Samoroga Gregorja Strniše v režiji Mete Hočevar (SNG Drama Ljubljana, premiera 2. 10. 1992).

18. novembra bi 90 let praznoval Gregor Strniša (1930–1987), eden najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov 20. stoletja. Med njegovimi pesniškimi dramami je Samorog, ki ga je kritik France Vurnik ob knjižni objavi (založba Obzorja, 1967) ocenil kot »dragoceno pesniško in dramsko umetnino, katere pomen lahko vidimo že danes tako v primerjavi s sodobno slovensko dramsko ustvarjalnostjo kakor v primerjavi z vso dosedanjo slovensko dramatiko.«

Strniševa simbolično-alegorična igra je odrsko prvič zaživela leta 1968 v režiji Andreja Hienga in produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Na fotografiji Toneta Stojka pa je prizor iz uprizoritve, ki je v režiji Mete Hočevar in produkciji ljubljanske Drame nastala leta 1992. V vlogah krivoprisežniškega krčmarja Pincusa, dvojčiče Uršule, ki vidi globljo resničnost, in Rablja, nosilca smrti, ki pa se je Uršula ne boji, so nastopili Bojan Emeršič, Saša Pavček in Andrej Nahtigal.

Iz naših zbirk – plakat november 2020: