Dušan Jovanović, z vaje za uprizoritev Zid, jezero (režija Dušan Jovanović, Drama Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, krstna uprizoritev 21. 2. 1989). Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – ob slovesu izjemnega gledališčnika Dušana Jovanovića

Lokacija: slogi.si
Termin: 26. 01. 2021

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Januarja 2021, ob slovesu izjemnega gledališčnika Dušana Jovanovića predstavljamo fotografijo Dušana Jovanovića z vaje za uprizoritev v njegovi režiji Zid, jezero, ki je odrski krst doživela v ljubljanski Drami leta 1989 .

Véliki praktik ter mislec gledališča in družbe Dušan Jovanović (1939–2021), gledališki režiser in dramatik, a tudi ustanovitelj in umetniški vodja gledališč, ki je obenem vrsto let poučeval na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter se kot avtor podpisal pod številne eseje, kolumne, televizijske scenarije in še marsikaj, je s svojim bogatim ustvarjalnim opusom bistveno zaznamoval slovenski prostor in prostor nekdanje skupne države ter za svoje delo prejel tudi številne nagrade. Med temi je Grumova nagrada za besedilo Zid, jezero, žanrsko hibridno, enigmatično igro intimističnega značaja, ki je odrski krst doživela v ljubljanski Drami leta 1989; uprizoritev v avtorjevi režiji – fotografija je bila posneta na eni izmed vaj – pa je prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo predstavo v celoti. Znamenita odrska postavitev, ki se je trajno vtisnila v spomin mnogih gledalcev.

Dušan Jovanović, hvala za drzne poteze in vznemirljiva umetniška iskanja!

 

Iz naših zbirk – plakat januar 2021: