Bojan Stupica kot Macheath, poglavar tolovajske tolpe v Brechtovi in Weillovi Beraški operi, prvi slovenski uprizoritvi katere izmed iger Bertolta Brechta (Narodno gledališče v Ljubljani, premiera 30. 9. 1937), ki jo je tudi režiral in zanjo zasnoval scenografijo. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Bojan Stupica (1910–1970) kot Macheath, ob 50-letnici smrti

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 05. 2020

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Maja 2020 predstavljamo fotografijo Bojana Stupice kot Macheatha, poglavarja tolovajske tolpe v Brechtovi in Weillovi Beraški operi, prvi slovenski uprizoritvi katere izmed iger Bertolta Brechta (Narodno gledališče v Ljubljani, premiera 30. 9. 1937), ki jo je tudi režiral in zanjo zasnoval scenografijo.

Maja 2020 mineva 50 let od smrti režiserja in igralca Bojana Stupice. Gledališčnika, po izobrazbi arhitekta, ki je uprizoritve umeščal v izvirne odrske prostore; nemirnega duha, ki se ni zapisal le v zgodovino slovenskega gledališča, temveč s svojim nomadskim umetniškim delovanjem močno zaznamoval gledališko življenje v nekdanji skupni državi in stopil tudi prek njenih mej. Prvi ravnatelj ljubljanske Drame po 2. svetovni vojni je ob eni svojih režij v vojnem obdobju jasno zapisal: »Povprečnemu okusu ne strežem! Ne, tega ne delam! Kar delam, delam krvavo zares in zagrizen v zavest, da služim stvari, stvari gledališča!«

Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej

Iz naših zbirk – plakat maj 2020: