Janez Bermež. Foto: Marko Modic, arhiv SLOGI.Foto: Marko Modic, arhiv SLOGI.

In memoriam – Janez Bermež (1935 – 2020)

Lokacija:
Termin: 23. 03. 2020

V 85. letu starosti je umrl igralec Janez Bermež, prejemnik Borštnikovega prstana 1998.

Janez Bermež se je rodil 18. avgusta 1935 na Vrhniki. Študiral je na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani v letniku Mire Danilove. Študij je absolviral z vlogo Andreja v Brnčičevi igri Med štirimi stenami leta 1962. Takoj po študiju se je zaposlil v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, ki mu je ostal zvest do upokojitve v sezoni 1999/2000. V celjskem gledališču je bil nosilec repertoarja in glavni igralec karakternih nosilnih vlog v mnogih predstavah. V svoji dolgoletni karieri ni močno zaznamoval le Slovenskega ljudskega gledališča Celje, temveč celoten slovenski gledališki prostor. Preigral je tako rekoč ves najpomembnejši dramski repertoar, tako iz domače kakor tudi iz tuje klasične in sodobne dramatike. V gledališču je ustvaril skoraj 160 vlog, pomemben pečat pa je pustil tudi v filmu in televiziji. Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri.

Za svojo prefinjeno, študiozno in intuitivno poglobljeno igro je prejel Borštnikovo nagrado (1980), nagrado Prešernovega sklada (1983), Severjevo nagrado (1988)in prestižno nagrado za življenjsko delo – Borštnikov prstan (1998).

»Janez Bermež je izjemen govorec, po sodbi strokovnjakov, gledaliških lektorjev, najboljši med slovenskimi igralci. Njegov glas je sonoren, govorica razkošno modulirana, izreka natančna. Kljub značilni intonaciji ni nikoli stereotipen, vedno je prefinjen v izrazu […] Nemara se v odrskem govoru najčisteje izkristalizira značilna Bermeževa igra, zaznamovana z močno čustvenim doživljanjem materije, z instinktivnim dojemanjem, racionalnim selekcioniranjem izraznih sredstev in razumskim pristopom k oblikovanju vloge. Je igralec z močno odrsko prezenco, v sebi nosi otroško odprtost in igrivost.« (Iz obrazložitve nagrade Borštnikov prstan 1998)

Janez Bermež je umrl je 23. marca 2020.

 

Izbor odlomkov iz pogovora z Janezom Bermežem v Slovenskem ljudskem gledališču Celje (26. 1. 2015). Pogovor v okviru srečanj SLOGI s prejemniki Borštnikovega prstana je vodila Ana Perne.

https://www.facebook.com/SLOGI.SI/videos/523198345282819/