Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2019 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 28. 09. 2019 – 12. 10. 2019

Ponovno se pridružujemo vseevropski akciji Dnevi evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine. Letošnja tema je Dediščina # umetnost # razvedrilo. Vstop prost!

 

sreda, 9. oktober in četrtek, 10. oktober, 10.00–12.00

Jeziki gledališča: iz muzeja na oder, delavnica za OŠ in SŠ

Vsaka gledališka predstava komunicira z gledalci, le brati in razumeti moramo njene jezike. Na delavnici bomo vzeli predstavo pod drobnogled ter spoznali njena izrazna sredstva in z njimi povezane poklice. Navdihnila nas bodo zgodovinska gradiva gledališke dediščine, s pomočjo katerih bomo raziskali uprizoritveni proces ter razvili umetniške koncepte za svojo predstavo.

Število prostih mest je omejeno. Informacije in prijave

 

četrtek, 10. oktober ob 16.30

Gledališki sprehod po sledeh Dramatičnega društva, vodstvo

Gledališki sprehod po sledeh Dramatičnega društva, javno vodstvoLeta 1867 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Dramatično društvo, kar velja za začetek organiziranega gledališkega delovanja na Slovenskem. Na gledališkem sprehodu bomo sledili razvoju in profesionalizaciji slovenskega gledališča od prvih zametkov do ustanovitve slovenskih narodnih gledališč. Kulturno dediščino gledališča in slovenske dramatike bomo odkrivali na kraju samem v spreminjajočem se urbanem okolju Ljubljane ter jo umestili v zgodovinski, družbeno-politični in arhitekturni kontekst.

Informacije in prijave

 

28. september–12. oktober

Stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

Več o razstavi

Odprto/individualni ogledi: pon.–pet. 9.00–17.00, sob. 10.00–17.00

Javno vodstvo po stalni razstavi bo v sredo, 2. oktobra ob 16.30.

 

 

 

Prijava na dogodek

Skip to content