Dan nominirancev 2022

Lokacija: Velika gledališka dvorana, UL AGRFT, Aškerčeva 5, Ljubljana
Termin: 07. 04. 2022
Čas: 15.00

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, na katerem so že tradicionalno predstavljena nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma.

Festivalski (popol)dan je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, namen dogodka pa je predstaviti avtorice in avtorje ter ustvarjati prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Žirija v sestavi Vesna Jevnikar (predsednica), Jakob Ribič in Tomaž Toporišič je med devetindvajsetimi besedili, ki so prispela na natečaj za nagrado Slavka Gruma, letos nominirala naslednja:

logocentrična komedija za sedem punc o delcih, revoluciji in gledališču Jere Ivanc,

Weltschmerz Aljoše Lovrića Krapeža,

Usedline Katarine Morano in

Zgodba o bakrenem kralju Urše Majcen.

Bralne uprizoritve in dramaturške intervencije bodo ob mentorstvu prof. Nataše Barbare Gračner, prof. Sebastijana Horvata, doc. Nine Žavbi in prof. Tomaža Toporišiča pripravili študentke in študenti AGRFT, režiserja Bor Ravbar in Jernej Potočan, dramaturginje in dramaturgi Nik Žnidaršič, Ula Talija Pollak, Tilen Oblak, Nina Kuclar Stiković, Luna Pentek in Tajda Lipicer, igralke in igralci Mojka Končar, Jan Slapar, Mina Švajger, Svit Stefanija, Matevž Sluga, Suzana Krevh in Nika Manevski.

Sledil bo pogovor z nominiranimi avtoricami in avtorjem Jero Ivanc, Katarino Morano, Uršo Majcen, Aljošo Lovrićem Krapežem ter povabljenima poklicnima dramaturginjama Petro Pogorevc in Evo Kraševec. Pogovor bosta vodili teatrologinja Ana Perne (SLOGI) ter študentka dramaturgije in scenskih umetnosti Brina Jenček. Dogodek bo pomembno sooblikovalo tudi občinstvo, ki lahko s sodelujočimi deli svoje videnje besedil.

Dan nominirancev je postal prepoznavna platforma, ki pomaga privzgajati zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike.

Programski list

Fotoutrinki Dneva nominirancev 2022. Foto: Maša Pirc/Prešernovo gledališče Kranj.

Dan nominirancev je dogodek v sodelovanju Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Slovenskega gledališkega inštituta in Prešernovega gledališča Kranj.