GENERATOR:: za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, nova publikacija

Lokacija: kinodvorana Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Aškerčeva 5, Ljubljana
Termin: 13. 01. 2022
Čas: 11.00

Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, Slovenski eksperimentalni dramski in uprizoritveni teksti iz obdobja modernizma (1966–1986), je zbornik skoraj 60 dramskih in uprizoritvenih besedil 30 slovenskih avtorjev (A. Kermauner, M. Hanžek, S. Žižek, V. Kovač – Chubby, S. Simčič, D. Jovanović, T. Šalamun, OHO, R. Močnik, I. Zagoričnik, T. Kralj, S. Makarovič, M. Jesih, F. Rudolf, I. Svetina, B. A. Novak, Nomenklatura, V. Zupan, A. Brvar, P. Lužan, O. Zagoričnik, J. Detela, F. Zagoričnik, I. Osojnik, A. Rozman – Roza, B. Švigelj, K. Muck, Gledališče Sester Scipion Nasice, M. Berger). Ključni formalni kriterij njihovega izbora, ki ga je pripravil dr. Blaž Lukan, je bil »izgubljenost« ali »razpršenost« in s tem »nepoznanost« besedil na podlagi efemernosti ali »nedostopnost« njihove izvirne objave v časopisu ali reviji, redkeje v knjižni obliki. Poglavitni namen izdaje je bil torej omogočiti njihovo (ponovno in komentirano) dostopnost in nanje posebej opozoriti. Izbor zajema čas slovenskega (literarnega) modernizma (1966–1986); druga polovica 60. let prejšnjega stoletja namreč pomeni prelom s tradicijo in uveljavitev avantgardnih tendenc v slovenski literaturi. Nabor del sega od na videz »tradicionalne« drame, ki pa eksperimentira ali z jezikom, s psihološko zasnovo likov ali z dramskim dejanjem, preko inovativnih dramskih form, ki so ali žanrsko hibridne ali prestopajo meje poezije, proze ali eseja, vse do radikaliziranih oblik »drame«. Posebnost izbora je, da vključuje tudi t. i. uprizoritvene tekste, torej sinopsise, scenarije ali performativne zamisli, pa opise že izvedenih predstav ali performansov in celo »drame«, ki po svoji primarni naravi sploh niso drame, vendar skozi današnji (postdramski) pogled to zagotovo postanejo.

Več o zborniku

Blaž Lukan je docent za dramaturgijo in predstojnik Oddelka za dramaturgijo in scenske umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer je doktoriral leta 2006. Bil je umetniški vodja Eksperimentalnega gledališča Glej (1985─1988) in SLG Celje (1989─1993), soselektor mednarodnega lutkovnega festivala Lutke (2000 in 2002), selektor nacionalnega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje (2002 in 2003) in predsednik Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (2008─2012). Je član uredniškega odbora revije Amfiteater. Dela kot praktični dramaturg v gledališču in pri filmu, piše gledališke kritike, spremne besede v knjižne objave dram in strokovnih besedil slovenskih in tujih avtorjev ter znanstvene razprave s področja dramatike in teorije scenskih umetnosti.

 

Soizdajatelja in sozaložnika: Slovenski gledališki inštitut in Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Monografija je rezultat raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave (P6-0376), ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna ter je izdana s finančno pomočjo Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstva za kulturo Republike Slovenje.

 

Na predstavitvi zbornika, ki je bila v četrtek, 13. 1. 2022 ob 11. uri v kinodvorani UL AGRFT so sodelovali:

–  dr. Blaž Lukan, ki je izbral in uredil vključena dramska in uprizoritvena besedila,

–  mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta in Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter

–  z bralnimi odlomki izbranih besedil Ivana Percan Kodarin, študentka dramske igre in Stane Tomazin, igralec Slovenskega mladinskega gledališča.

 

Videoposnetek predstavitve zbornika (13. 1. 2022, na AGRFT):