40 let sem delal, Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, nova e-razstava

Lokacija: museums.is, sigledal.org
Termin: 21. 12. 2023

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) konec leta 2022 pripravil razstavo 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka; na ogled je bila v prostorih SLOGI, junija letos pa je v okviru Festivala Borštnikovo srečanje gostovala še v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Avtorja razstave dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT) in mag. Tea Rogelj (SLOGI) sta se  posvetila najpomembnejšima dramatizacijama Cankarjeve povesti Hlapec Jernej in njegova pravica (gre za najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, ki je spodbudilo – in še spodbuja – številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip): prvo je pred dobrimi sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pred dobrimi devetdesetimi leti (1932) avantgardist Ferdo Delak.

Na razstavi so bila na ogled izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja (tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, lepaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev …), ki so pospremila številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

V želji, da bi zbrano in raziskano gradivo ostalo zlahka dostopno, smo ga digitalizirali in ustvarili virtualno različico razstave, dostopno na museums.si in sigledal.org.

Vabljeni k ogledu!