Bogomila Kravos

GLEDALIŠČE V SVOJEM PROSTORU Kratka zgodovina slovenskega gledališča v Trstu / UN TEATRO PER LA CITTÀ Breve storia del teatro sloveno di Trieste dal 1850 al 2000

Soizdajatelji publikacije smo Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) iz Trsta, Slovensko stalno gledališče (SSG) iz Trsta in Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), izdajamo in javno predstavljamo jo ob 110. obletnici začetka rednega delovanja Slovenskega gledališča v Trstu v lastni dvorani.

 

»Monografija že v naslovu ponazarja obseg delovanja tržaškega Slovenskega gledališča od vzpostavljanja tradicije, ko se slovensko in slovansko meščanstvo zave svoje umeščenosti na obrobju slovanstva in začne javno uveljavljati svojo narodno pripadnost, skoraj do današnjih dni (od 1850 do 2000). Delo je nastalo v italijanščini, saj to gledališče že dolgo deluje v Italiji in Italijani bolj malo vedo o njem in o svojih slovenskih someščanih. Če je namreč Trst v stopetdesetih letih doživel vznemirjajoča in skrajno konfliktna obdobja, ki so zaznamovala njegovo prebivalstvo, je slovenska gledališka dejavnost vse te turbulence z vzponi in padci vred zabeležila. Delovanje tržaškega Slovenskega gledališča je v vseh pogledih zrcalo časa in prostora, v katerem deluje,« je o monografiji zapisala njena avtorica, dr. Bogomila Kravos.

 

Dr. Bogomila Kravos je slavistka, doktor znanosti s področja literarnih ved, bivša učiteljica slovenskega jezika in književnosti, samostojna raziskovalka, ki sodeluje s Slovenskim gledališkim inštitutom iz Ljubljane, s Civico Museo Teatrale C. Schmidl iz Trsta in Slovenskim raziskovalnim inštitutom iz Trsta. Esejistiko, kritiko in študije o gledališču in slovenski ter italijanski dramatiki objavlja v revijalnem tisku. Med knjižnimi izdajami pa so tudi monografije: Slovensko gledališče v Trstu 1945-1965 (Ljubljana: Slovenski gledališki muzej. 2001); Zlatina leta v tržaškem gledališču (Koper: Lipa. 2003); Slovensko stalno gledališče v Trstu – tradicija v medkulturni stvarnosti (Ljubljana: Slovenski gledališki muzej. 2011); Slovenska dramatika in tržaški tekst (Ljubljana: Slovenski gledališki muzej. 2011); SAG – TRST (Slovensko amatersko gledališče od sezone 1971/72 do sezone 1976/77) (Ljubljana: Slovenski gledališki muzej. 2012) in Zgodba mojega očeta (Ljubljana: Slovenska matica. 2013).

Soizdajatelji: 

256 str.: ilustr.; 16,5 x 24 cm

Jezik: italijanski

Drugo

Skip to content