Francka Slivnik in Ivo Svetina (urednika)

Vojko Vidmar, baletni plesalec

»Vse se začne s plesom«, je v svojem razmišljanju o plesni umetnosti slovenskegabaletnika in Prešernovega nagrajenca Vojka Vidmarja zapisal svetovno znani koreograf Milko Šparemblek. Knjiga, ki jo je izdal Slovenski gledališki muzej in ob tej priložnosti pripravil tudi razstavo, posvečeno Vojku Vidmarju, želi skozi izbrane fotografije domačih in tujih fotografov zabeležiti neulovljivo umetnost gibanja, ritmiziranega in harmoniziranega, ki skuša človeško telo uskladiti z gibanjem vsega stvarstva. Bogato slikovno  gradivo, ki zajema več kot petindvajset let baletnikovega ustvarjanja, spremlja tudi zapis nestorja slovenskega baleta Pina Mlakarja, ki je z njemu lastnim vpogledom v čudež plesa popisal umetnost Vojka Vidmarja, enega svojih najbolj nadarjenih učencev in plesu zavezanih naslednikov.

 

Vojko Vidmar, ki je prvič javno zaplesal daljnega leta 1958, je že med študijem baleta aktivno sodeloval v ljubljanski Operi in baletu in je imel pred rednim angažmajem v osrednji baletni hiši v sezoni 1967/68 za seboj že 366 nastopov. Svojo podobo izjemnega plesalca je nato dolga leta gradil ob delu s številnimi domačimi in gostujočimi koreografi, na mnogih gostovanjih doma in po svetu. Njegov opus – posebej se odlikuje v karakternih vlogah demonskega značaja, pleše pa tudi v klasičnih baletih – obsega 2430 nastopov v 347 različnih predstavah, televizijskih oddajah in drugih plesnih projektih.

 

V knjigi je objavljen tudi Vidmarjev avtobiografski zapis, ki popisuje svojo plodno in ustvarjalno življenjsko pot in je eden redkih  avtentičnih zapisov baletnega umetnika o svojem delu. Knjigo dopolnjuje popoln seznam vseh predstav, nastopov in televizijskih oddaj, v katerih je nastopil Vojko Vidmar, seznam sodelavcev, s katerimi je Vidmar ustvarjal podobo slovenskega baleta v drugi polovici 20. stoletja, in seznam gostovanj doma in v tujini. S povzetki v angleščini knjiga nagovarja tudi tuje ljubitelje in poznavalce baletne umetnosti.

 

Vojko Vidmar – baletni plesalec je prva knjiga v novi zbirki Opus, kjer želi Slovenski gledališki muzej v prihodnje sistematično predstavljati ustvarjalne opuse najpomembnejših slovenskih gledaliških umetnikov.

  

 

Urednika: Francka Slivnik, Ivo Svetina

Avtorji besedil: Ivo Svetina, Pino Mlakar, Milko Šparemblek, Vojko Vidmar

Likovna zasnova: Neva Štembergar

Prevod v angleščino: Marjan Golobič

Ljubljana: Slovenski gledališki muzej , 2001

127 str. : fotogr.; 31 x 25 cm

slv, ang

ISBN 961-6218-57-3

Drugo