Brina Zoran

Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja

Prvi koraki v gledališče, v svet domišljije in odrske magije, naj bodo za otroke kakovostni, naj nudijo umetniško izkušnjo, razvijajo domišljijo in ustvarjalnost, oblikujejo estetski čut, spodbujajo dialog in razmišljanje ter naj gledališče razširijo v prostor kreativnega in prožnega učenja. Zato je pomembno, da mladim obiskovalcem nudimo kakovostno gledališko izkušnjo.

Kadar želimo z otroki in mladino obiskati gledališče, se nemalokrat znajdemo pred vprašanjem, katero predstavo izbrati za določeno starostno skupino in kako prepoznati kakovost, ki mladim obiskovalcem omogoča umetniško bogato, vsebinsko zanimivo, čustveno vznemirljivo, očarljivo in navdušujočo gledališko izkušnjo.

Eno od orodij in pomagal za izbiro in odločitev je spletna platforma Zlata paličica, referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostne gledališke produkcije za otroke in mladino, ki jo je izbrala in ocenila tričlanska strokovna komisija. Platforma je namenjena staršem, vzgojiteljem, učiteljem ter vsem, ki radi obiskujejo gledališče in želijo v gledališki svet vpeljati tudi odraščajoče občinstvo. Platforma Zlata paličica je del nacionalnega projekta Gleda(l)išče, katerega nosilec in izvajalec je Slovenski gledališki inštitut.

Študija Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, ki je nastala na podlagi avtoričine magistrske naloge Spletna platforma Zlata paličica kot vzorčno spletno okolje za področja kulturno-umetnostne vzgoje, predstavlja platformo z vidika kulturno-umetnostne vzgoje in raziskuje tudi njene univerzalne zmožnosti. »Pridobljeni rezultati so podlaga za razvoj spletne platforme Zlata paličica pa tudi pokazatelj, da je model celostno zasnovane spletne platforme, kakršna je Zlata paličica, primeren vzorec, po katerem bi se lahko razvijale podobne platforme tudi na drugih področjih kulturno-umetnostne vzgoje,« je zapisala avtorica. Verjamemo, da je študija zanimiva za širši krog bralcev, ki jih zanimajo kultura, umetnost, kulturno-umetnostna vzgoja, kreativno partnerstvo in sodelovanje ter iskanje možnosti, orodij in pomagal za izbiro kakovostnih umetniških vsebin. Naj bo Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja vzpodbuda za nadaljnje raziskovanje, povezovanje, sodelovanje in razvoj na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Zato študijo kot spletno gradivo objavljamo v okviru projekta Gleda(l)išče.

mag. Sandra Jenko, programska vodja projekta Gleda(l)išče

 

 

Urednica: Mojca Jan Zoran

Lektor: Andraž Polončič Ruparčič

Oblikovanje in postavitev: Andrej Ovsec

 

 

Izdal: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana

eSLOGI-2

Ljubljana, 2020

ISBN 978-961-6860-28-4

Elektronska izdaja eSLOGI–2
Elektronski vir (pdf)
ISBN: 978-961-6860-25-3 (pdf)

Read

Drugo